STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, P.I.B. & STATISTICI, Politica Monetara & Inflatia

Cinci previziuni economice globale pentru 2015

PwCLa inceput de an, economistii PriceWaterhouseCooper (PwC) au avansat cinci previziuni pentru 2015 privind marile economii ale lumii, dar si cele emergente (asa-numitele BRIC), inclusiv legat de economia Africii sub-sahariana.

1. In 2015, cresterea economica in Statele Unite va fi cea mai mare din ultimul deceniu. „In analiza noastra, anticipam ca economia SUA va creste cu mai mult de 3% in 2015, cea mai mare rata de crestere din 2005. Prin urmare, ne asteptam ca SUA sa contribuie cu aproximativ 3% la cresterea PIB-ului global, cea mai mare contributie intr-un singur an de la inceputul crizei”, sustin analistii PwC.

2. Cresterea economica a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 incoace, potrivit aceleiasi analize, insa se asteapta ca aportul Chinei sa fie cel mai mare la cresterea globala in 2015. Cu toate acestea, cresterea previzionata de 7,2% va fi cea mai mica din 1990, iar nivelul ridicat al indatorarii companiilor si populatiei aduce riscuri suplimentare.

In acelasi timp, Rusia si Brazilia (parte din BRIC) vor avea probleme economice mai mari, dupa cum se arata in analiza PwC. In ceea ce priveste Rusia, se estimeaza o scadere a PIB-ului, in 2015, ca urmare a pretului scazut al petrolului si a sanctiunilor economice internationale. Legat de Brazilia, cresterea economica aici va fi lenta, scenariul PwC aratand un un avans de doar 1%. Aportul combinat al economiilor BRIC la cresterea globala va fi in scadere pentru al doilea an consecutiv, potrivit asteptarilor economistilor PwC, fiind de aproximativ 33% din cresterea economica globala in 2015.

3. In Zona Euro, inflatia scazuta va duce la relaxare cantitativa. Atat inflatia cat si cresterea economica vor ramane la un nivel scazut in 2015, dupa estimarile PwC. Asadar, „ne asteptam ca BCE sa initieze un program de relaxare cantitativa, prin cumpararea de titluri de stat, intr-o incercare de a impulsiona cererea si de a preveni deflatia”.

4. Este de asteptat ca, cresterea economica a Indiei sa depaseasca 6%, dupa o crestere de sub 6% incepand cu 2012. 2015 va fi anul in care economia Indiei va avea o crestere de 7%. Pe termen scurt, scaderea pretului petrolului va impulsiona, probabil, cresterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent si va contribui la reducerea inflatiei tarii. Pe termen mediu, bugetul din februarie 2015 va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care sa impulsioneze economia.

5. Cresterea economica in Africa sub-sahariana va depasi media globala pentru al 15-lea an consecutiv, sunt de parere economistii PwC, care se asteapta, de asemenea, ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariana (avand in vedere puterea de cumparare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola si Etiopia – sa depaseasca rezultatele economice ale Italiei in 2015, masurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potentialului de investitii al regiunii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.