STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, Piata de Capital - BVB

Cinci oferte pentru intermedierea listarii Hidroelectrica

energie hidroStatul va scoate la vanzare, in iunie 2014, dupa modelul Romgaz, un pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica, iar compania a primit cinci oferte pentru intermedierea procesului de listare la bursa.

Cei cinci ofertanti, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica sunt: sindicatul format din Alpha Finance Romania SA, Alpha Bank Romania SA, Deutsche Bank — Sucursala Londra, SSIF Intercapital Invest SA, SSIF Broker SA, Unicredit Bank Austria AG; consorțiul format din Erste Group Bank AG (manager de sindicat), Goldman Sachs International, Banca Comerciala Romana SA; sindicatul format din BRD Groupe Societe Generale (manager de sindicat), Societe Generale si JP Morgan Securities plc; asocierea Citigroup Markets Limited, Wood & Company Financial Services a.s. — NBG Securities Romania SA — NBG Securities SA, Swiss Capital SA, BT Securities SA si sindicatul de intermediere format din Raiffeisen Capital & Investment SA (manager de sindicat) si Morgan Stanley & Co. International.

Statul va scoate la vanzare, in iunie 2014, un pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica si 51% din actiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfasura dupa modelul listarii Romgaz din toamna lui 2013, cu actiuni la Bursa de Valori Bucuresti si cu certificate globale de depozit (GDR) la Bursa din Londra.

Privatizarea Hidroelectrica se va face prin oferta publica de majorare a capitalului social, prin aport de capital, si se va derula in două etape. Intr-o prima faza, capitalul social al companiei se va majora cu 18,74% – cu acordarea dreptului de preferinta de subscriere actionarilor privati existenti ai Hidroelectrica -, la pretul de vanzare al actiunilor nou emise in cadrul ofertei publice primare de acțiuni. Ne referim la Fondul Proprietatea (FP), care detine 20% din companie, avand dreptul sa achizitioneze un pachet de 3,74% pentru mentinerea in aceasta participatie.

A doua etapa consta in initierea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, a unui pachet de actiuni nou emise reprezentand 15% din capitalul social existent anterior majorarii capitalului social, la care se adauga actiunile ramase nesubscrise ca urmare a exercitării dreptului de preferinta de catre FP. Totodata, salariatii, membrii in Consiliul de Administratie, si pensionarii cu ultimul loc de munca la Hidroelectrica, au dreptul sa achizitioneze un pachet de pana la 10% din totalul actiunilor nou emise, in perioada derulării ofertei publice primare de actiuni.

Oferta publica primara de actiuni se va derula printr-un intermediar autorizat sa presteze servicii de investitii financiare, se precizeaza in comunicat. Hidroelectrica va suporta toate costurile legate de aceasta privatizare, inclusiv plata onorariilor intermediarilor selectati de Departamentul pentru Energie.

Pentru implementarea strategiei de privatizare, vor fi constituite doua comisii: una de coordonare a procesului de privatizare si una de pregatire si monitorizare a procesului. Ele vor fi alcatuite din reprezentanti ai Departamentului pentru Energiei, ai Ministerului Finantelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Hidroelectrica si ai Fondului Proprietatea.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.