STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Privatizare & Retrocedare, Politici Industriale, Insolventa & Lichidatori

Chinezii vor Ramnicu Valcea, cu Oltchim cu tot

ambasadorul Chinei, Huo YuzhenChina tinteste de ceva vreme mai multe „obiective” investitionale in Romania, iar planurile nu se rezuma la nivel de companii, ci de oras. Ramnicu Valcea, cu Oltchim cu tot, ar putea reprezenta inceputul marilor investitii chineze in economia locala.   

„Din ce am inţeles eu de la domnii consilieri, este vorba de un agent economic care se afla in reorganizare de aproape un an si ca se afla in perioada de a cauta investitori pentru a-l redresa. Dar nu doar cu Oltchim, am putea sa gasim oportunitati de afaceri, ci si in domeniul lemnului, al sticlei sau al energiei verzi. Si nu in ultimul rand, turismul. Apele termale din judetul Valcea sunt foarte cunoscute la ambasada noastra”, asa declara la sfarsitul lui octombrie 2013, ambasadorul Republicii Populare Chineze, Huo Yuzhen, aflat impreuna cu o delegatie la Ramnicu Valcea. „Pentru o colaborare între cele două state şi mai ales cu Ramnicu Valcea in domeniul economic, am sa-l rog pe domnul primar sa trimita la ambasada o mapa cu toate datele care privesc situatia de la Oltchim”, isi incheia oficialul chinez vizita in acest oras.

Nu a trecut nici o saptamana, iar reprezentantii a doua companii chineze, BAOTA Petrochemical Group si JUNLUN Petroleum Co. Ltd., au semnat cu administratorii judiciari ai Oltchim, RomInsolv si BDO Business Restructuring, in prezenta ministrului Economiei, Andrei Gerea, o scrisoare de intentie in vederea participarii consortiului chinez la procedura de vanzare a combinatului Oltchim, dupa cum informa intr-un comunicat, zilele acestea, Ministerul Economiei (ME). Prin semnarea acestui document, Oltchim se angajeaza sa asigure companiilor din China cele mai bune conditii de transparenta, tratament nediscriminatoriu si concurential in procedura de vanzare a combinatului.

ME ar putea impusca doi iepuri dintr-un foc, desigur daca chinezii vor castiga licitatia, avand in vedere ca acestia si-au manifestat deja interesul de a prelua, de la OMV Petrom, si rafinaria Arpechim. Bineinteles, pot aparea si alti investitori dispusi sa cumpere combinatul cu rafinarie cu tot. Oricum, ministerul si-a luat angajamentul in fata chinezilor ca le va acorda sprijinul sau va facilita negocierile in vederea functionarii integrate a combinatului Oltchim, cu rafinaria de la Pitesti.

Dar, intalnirile autoritatilor pentru gasirea de investitori interesati sa achizitioneze 54,7% din Oltchim, atat cat detine statul, nu se opresc aici, dupa cum anunta chiar ME: „seria intalnirilor va continua, in perioada urmatoare, si cu alte companii interesate de combinatul de la Ramnicu Valcea”. De altfel, ministrul Gerea a tinut sa precizeze ca exista un interes major pentru Oltchim si „sper sa se concretizeze in cat mai multe oferte”.

Vanzarea Oltchim este programata pentru februarie 2014, iar ofertele angajante vor putea fi depuse pana la 17 ianuarie. ME da toate asigurarile ca licitatia pentru vanzarea combinatului va fi un proces transparent si concurential. Dupa ce a esuat, anul trecut, in incercarea de a privatiza combinatul chimic, Oltchim a intrat in insolventa in ianuarie 2013.

Un lucru este cert, chiar daca chinezii vor rata achizitionarea Oltchim, pentru ei Ramnicu Valcea ramane o tinta investitionala, daca avem in vedere si faptul ca primarul orasului, Emilian Francu, le-a prezentat deja oportunitatile investitionale ale orasului, cum ar fi  proiecte de infrastructura, precum calea ferata Ramnicu Valcea – Valcele sau culoarul IV de autostrada.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.