STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, M&A & VentureCapital & Private Equity

Chinezii au obținut acordul României pentru preluarea fostului Rompetrol Group. Fondul de investiții româno-kazah rămâne o hârtie

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

 

Autorităţile române şi-au dat acordul privind tranzacţia prin care China Energy Company Limited (CEFC) a preluat 51% din acţiunile KazMunayGas International (KMGI, fost Rompetrol Group), potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare (RRC) trimis la Bursa de valori București (BVB).

„Compania CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International”, potrivit sursei citate.

După derularea tuturor demersurilor legale necesare, tranzacţia ar putea fi finalizată în această toamnă, dar ar trebui să fie urmată de clarificări privind deja celebrul fond comun de investiții, de un miliard de dolari, prin care compania kazahă s-ar fi achitat de vechi angajamente, ce îşi au originea în privatizarea Rompetrol Rafinare.

Potrivit Memorandumului Rompetrol aprobat de Guvernul Ponta, un fond de investiții ar fi trebuit să fie înființat de Ministerul Energiei și KMG, dar evenimentul încă nu a avut loc, la patru ani de la aprobarea memorandumului de către Guvern.

După preluarea cțiunilor de către compania chineză perspectivele concretizării proiectului sunt complet neclare.

Acordul de preluare a KazMunayGas International, semnat de KMG şi CEFC în decembrie 2016, prevede ca partea chineză „să facă investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii din China şi Europa. În acelaşi timp, KMG va continua să livreze ţiţei către subsidiara sa KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa”.

„Finalizarea tranzacţiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG şi CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii. (…) O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deţine principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile ţărilor participante – România, Kazahstan, China – precum şi un impact social pozitiv”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.