STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

China a raportat, în februarie, cel mai mare deficit comercial lunar din ultimii trei ani

China a raportat, în mod neașteptat, în februarie, primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani în condițiile în care importurile au crescut mai mult decât era așteptat, creșterea fiind generată de mărfuri precum minereu de fier, cupru, țiței brut și cărbune, scrie Reuters, informeaza Mediafax.

Importurile Chinei au crescut cu 38,1% față de anul anterior, cea mai mare creștere din februarie 2012, potrivit datelor publicate miercuri, în timp ce exporturile au scăzut cu 1,3%.

Astfel, deficitul a ajuns la 9,15 miliarde de dolari pentru luna februarie, potrivit autorităților din China.

Majoritatea analiștilor consideră că deficitul este generat de diferențele cauzate de sărbătorile de Anului Nou, preiodă în care mai multe afaceri s-au închis pentru cel puțin o săptămână, iar producția fabricilor și a operațiunile portuare au fost afectate.

„Toate deficitele înregistrate din 2005 au fost fie în luna Noului An Lunar sau în una dintre lunile în apropierea lunii Noului An Lunar”, a transmis Tim Condon, economistul-șef al ING.

Potrivit datelor din ianuarie și februarie, comerțul a crescut cu 13,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ceea ce evidențiază îmbunătățirea cererii interne și externe. Mai mult, activitatea fabricilor evidențiază faptul că producția și comenzile cresc în mod accelerat.

Deficitul anunțat vine în contextul în care președintele Donald Trump și-a concentrat discursul pe surplusul comercial al Chinei în raport cu Statele Unite.

Surplusul cu Statele Unite a scăzut în februarie și a ajuns la 10,42 miliarde de dolari, cea mai mică rată din februarie 2014. Exporturile Chinei în Statele Unite au scăzut cu 4,2%, în timp ce importurile din Statele Unite au crescut cu 38%.

Majoritatea importurilor de mărfuri au crescut ca volum în februarie față de anul precent, dar s-au micșorat în ianuarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.