STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Balanta de Plati & Politica Valutara

China nu reuseste sa impuna yuanul in cosul de valute al FMI

yuanExpertii Fondului Monetar International (FMI) recomanda amanarea deciziei de a introduce yuanul chinezesc in cosul de valute al Fondului, pana in toamna anului viitor. Statele Unite si Japonia sunt principalii oponenti.

Intr-un raport emis la data de 4 august, reprezentantii FMI sustin ca Beijingul mai are multe reforme de pus in practica pe piata interna si ca o eventuala circulatie libera a yuanului ar putea afecta serios tranzactiile din pietele financiare, la inceputul anului viitor, potrivit Reuters.

Beijingul a lansat o ofensiva diplomatica, in urma cu doi ani, in incercarea de a convinge marile puteri economice din cadrul FMI ca moneda Chinei merita sa fie inclusa in cosul cu valute de rezerva al Fondului, alaturi de dolar, euro, lira sterlina si yen. FMI insista, insa, pe o amanare a deciziei de a trece yuanul in randul celor 4 valute din cosul SDR, intrucat o hotarare in acest sens ar putea perturba pietele financiare in primele zile ale lui 2016.

„Daca yuanul se va dovedi a fi o valuta de libera circulatie, va juca un rol central in progresul operatiunilor financiare ale Fondului si se va putea califica pentru accederea in randul valutelor din cosul SDR”, a spus Siddharth Tiwari, directorul FMI pentru politici strategice si evaluari, precizand ca in termeni de comert international, yuanul chinezesc indeplineste deja criteriile unei valute de circulatie larga.

Statele Unite si Japonia privesc cu reticenta adaugarea unei noi valute de rezerva in cosul FMI. Oficiali americani au acuzat China ca incearca sa impuna in piata o copie a Bancii Mondiale, nerespectand insa criteriile de minima guvernare bancara la acest nivel.

Amanarea deciziei va fi hotarata in cadrul Comitetului Executiv de luna aceasta.

China nu este la prima incercare de a-si ridica moneda proprie la rang de valuta de rezerva a FMI. O alta solicitare a fost adresata Fondului cu cinci ani in urma. Argumentele Guvernului de la Beijing s-au referit la deschiderea granitelor pentru investitii transfrontaliere individuale si cresterea investitiilor institutionale straine pe piata de capital din China.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.