STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

China a cumparat 20% din productia mondiala de ROBOTI industriali

roboti industrialiChina a depasit, anul trecut, Japonia la achizitia de roboti industriali. Apetitul chinezilor pentru tehnologie este determinat de cresterea salariilor si de concurenta puternica intre tarile emergente.

Companiile din China au cumparat anul trecut unul din cinci roboti industriali vanduti la nivel global, depasind astfel Japonia, recunoscuta timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate in productie, noteaza Financial Times.

Concret, China a cumparat, in 2013, 36.560 de roboti industriali, cu aproape 60% mai mult fata de 2012, potrivit datelor Federatiei Internationale de Robotica, organizatie a industriei de profil, cu sediul in Germania. De cealalta parte, Japonia a cumparat 26.015 roboti anul trecut, in timp ce Statele Unite, 23.679. „China este piata de roboti industriali cu cea mai rapida crestere.

In cativa ani, piata din China va fi semnificativ mai mare decat cele de pe locurile al doilea si al treilea”, afirma Per Vegard Nerseth, seful diviziei de robotica a producatorului elvetian de echipamente electrice si industriale ABB. Vanzarile de roboti catre China au crescut anual, in medie, cu 36%, in perioada 2008-2013, potrivit datelor Federatiei Internationale de Robotica. Potentialul pentru viitor este, de asemenea, urias, intrucat in 2012 China avea 23 de roboti la fiecare 10.000 de angajati in industria prelucratoare, fata de 396 in Coreea de Sud.

Cererea din China este sustinuta in principal de multinationale, in special de cele din industria auto. Companiile care produc in China autovehicule si componente auto genereaza circa 60% din cererea de roboti, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Solidiance. „Multe dintre companiile din China ar prefera in continuare ca cineva sa-si rupa spatele incercand sa ridice o cutie grea, in loc sa plateasaca pentru un stivuitor scump”, a declarat Pilar Dieter, seful diviziei pentru Asia Pacific a firmei Solidiance.

Avansul tehnologic face robotii mai flexibili, precisi si autonomi, ceea ce permite utilizarea acestora pentru tot mai multe sarcini in procesele de productie. Marii producatori de roboti industriali, precum ABB din Elvetia, Fanuc din Japonia si Kuka din Germania, au alocat resurse semnificative pietei chineze, pentru a incerca sa profite de cererea ridicata.

„Productia de roboti este dominata de japonezi in prezent”,  sustine Pilar Dieter, estimand ca sase companii nipone acopera circa jumatate din piata chineza. In comparatie cei mai mari patru producatori din China au impreuna doar 5% din piata. In timp ce China este cea mai mare piata pentru vanzarea de roboti industriali, Japonia are, de departe, cel mai mare numar de roboti utilizati in industrie, cu peste 310.000 in 2012, comparativ cu 96.000 in China si 168.000 in SUA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.