STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL

China a intrat in razboiul petrolului

petrolChina intentioneaza sa imprumute Venezuela – un stat membru al OPEC care trece printr-o grava criza economica agravata de prabusirea preturilor petrolului -, cu 5 mld. dolari pentru majorarea productiei de titei. Supraproductia din SUA si din tarile OPEC este tocmai motivul pentru care preturile titeiului scad.

China este unul dintre cei mai mari con­sumatori de energie din lume, iar un pret al petrolului mic este foarte convenabil pentru aceasta, mai ales ca economia tarii incetineste dramatic si are ne­vo­ie de toata forta financiara pe care o po­se­da pentru a-si sustine exporturile si pietele.

Imprumutul a fost anuntat din China de catre presedintele Venezuelei Nicolas Maduro si are ca scop „majorarea productiei de petrol in mod gradual, in urmatoarele luni”, a spus el, fara a oferi alte detalii, dupa cum relateaza presa internationala.

O sursa din compania petroliera nationala a Venezuelei, PDVSA, a declarat in martie pentru Reuters ca Beijingul va extinde o linie de credit „speciala” cu conditia ca firme chinezesti sa participe la cresterea productiei campurilor petrolifere detinute de companie.

Venezuela a imprumutat pana acum 50 miliarde de dolari de la China, printr-un acord de tipul petrol contra bani initiat de fostul lider socialist Hugo Chavez in 2007. Acest acord a ajutat companiile chinezesti sa se extinda pe piata venezueleana, dupa cum noteaza CNBC.

Venezuela trimite in medie 700.000 de ba­rili de petrol pe zi in China. OPEC, in frunte cu Arabia Saudita, si SUA, se lupta intr-un razboi de anduranta a preturilor petrolului, preturi extrem de volatile in ultimele saptamani, cu scaderi lungi si reveniri puternice, fiind sensibile la informatiile privind economia SUA si cea a Chinei, cele mai mari din lume.

Petrolul Brent se tranzactioneaza cu circa 49,8 dolari pe baril, iar cel destinat pietei americane cu 45,3 dolari pe baril. Anul trecut, cotatiile depaseau 100 de dolari barilul.

Scaderea spectaculoasa a preturilor a trimis deja in recesiune economia Canadei, un exportator important. Temerile sunt mari ca urmatoarea victima va fi Australia, un producator important de carbune si minereu de fier. Unul dintre cei pesimisti specialisti de pe piaţa petrolului, Pierre Andurand, manager de fonduri care a obtinut un randament de 51% inainte de plata comisioanelor anul trecut, pariind impotriva preturilor titeiului, a explicat pentru Financial Times ca revenirea din ultimele zile a pietei este o reactie exagerata la semnele ca productia din SUA incetineste si la comentarii facute de OPEC. El crede ca traiectoria va redeveni descendenta, iar preturile pot cobori sub 30 de dolari pe baril.

„Pietele vor ramane supraaprovizionate in 2016 si 2017. Avem nevoie de preturi mici mai mult timp pentru ca piata sa se re­echilibreze. Nu exista solutii rapide“, a spus Andurand. Fondul sau de hedge, Andurand Capital, a crescut cu 10% anul acesta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.