STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Privatizare & Retrocedare

China a anuntat planul de privatizare partiala a unor companii de stat

china industrieGuvernul de la Beijing a anuntat, recent, ca are in plan restructurarea unor companii detinute de stat (SOE), inclusiv privatizari partiale, in contextul unei „raciri” a economiei tarii, dupa cum relateaza Reuters.

Liniile directoare, emise in comun de Comitetul Central al Partidului Comunist si de Consiliul de Stat, cabinetul Chinei, includ planuri de curatare si integrare a unor companii de stat, potrivit agentiei de stiri oficiale chineze Xinhua, preluata de Reuters, care insa nu ofera informatii foarte elaborate.

Reforma companiilor de stat neperformante reprezinta una dintre cele mai presante masuri pe care trebuie sa le ia guvernul chinez. Insa, daca nu reuseste sa puna in aplicare o strategie eficienta in acest sens, restructurarea poate lasa fara un loc de munca sute de mii de oameni, ceea ce poate conduce la instabilitate sociala, subliniaza Reuters.

Potrivit agentiei de stiri Xinhua, planul prevede posibilitatea formarii „actionariatului mixt”, prin atragerea de investitii private. Guvernul chinez nu introduce obligativitatea „actionariatului mixt”, nici nu va fixa un calendar de privatizare, ci doar da unda verde companiilor sa caute capital strain, dar numai daca „conditiile sunt mature”. Se asteapta ca planurile de reforma sa dea rezultate in urmatorii 5 ani.

„Reforma va avea un efect pozitiv asupra impulsului de crestere economica si va asigura sustenabilitatea acesteia”, a explicat Xu Hongcai, director economic al Centrului de Schimburi Economice Internationale din Beijing. Din punctul sau de vedere, introducerea investitorilor privati in actionariatul marilor firme de stat din China va duce la un control mai bun al bilantului raportat de marii mamuti industriali si la o buna dozare a stimulentelor in cadrul marilor intreprinderi.

Firmele de stat vor fi incurajate sa atraga investitori privati pentru diversificarea actionariatului, iar unele vor fi supuse restructurarii pentru a li se pregati listarea la bursa. Sectorul companiilor de stat va fi impartit in societati comerciale si regii nationale de interes public.

In sectoarele telecomunicatii, petrol si gaze, energie electrica si transporturi pe cai ferate investitiile private vor fi supuse unor restrictii.

Statul chinez este in acest moment actionar unic in 111 mari companii controlate de Beijing. Alte 25.000 de astfel de firme sunt sub controlul guvernelor locale din China, numarul total al angajatilor fiind de 7,5 milioane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.