STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Privatizare & Retrocedare

CFR Calatori isi calculeaza pierderi mai mici pentru 2013

CFR CalatoriCFR Calatori estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi de 395 milioane de lei, de 2,5 ori mai reduse fata de rezultatul negativ de 992 milioane de lei, din 2012. Pentru anul viitor, Consiliul de Administratie al companiei nu a prevazut pierderi.

„In 2012, CFR Calatori a inregistrat o pierdere de 992 milioane de lei. Pentru 2013, CFR Calatori are aprobat un buget de venituri si cheltuieli cu o pierdere de 400 milioane lei. Estimam realizarea unei executii bugetare pentru 2013 cu o reducere a pierderii pana la 395 milioane de lei. Pentru anul 2014, Consiliul de Administratie a elaborat si propus un buget echilibrat, fara pierderi, conform prevederilor din Planul de Administrare si Planul de Management”, au raspuns reprezentantii companiei unei solicitari Mediafax.

„Din punct de vedere al relaţiilor de transport unde se înregistrează nivele ridicate de solicitare se pot menţiona cele care leagă Bucureştiul de Timişoara, Arad, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, rutele sezoniere către destinaţiile turistice importante, dar şi relaţiile pe care circulă trenuri de navetă în jurul marilor oraşe sau platforme industriale generatoare de fluxuri de călători”, arată compania

Compania a incheiat 2012 cu afaceri de 1,66 miliarde de lei, venituri de 1,99 miliarde de lei, cheltuieli de 2,98 miliarde de lei si o pierdere de 992,2 milioane de lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor. Anul trecut, datoriile totale ale companiei insumau 1,67 miliarde de lei si creante de 309,6 milioane de lei.

In primele 9 luni din 2013, investitiile CFR Calatori, din surse proprii, au totalizat 32 milioane de lei, comparativ cu 15 milioane lei i aceeasi perioada a lui 2012. Reprezentantii companiei sustin ca anul trecut, dar si anul acesta nu au beneficiat de investitii de la bugetul de stat. Capitalul social a fost majorat recent cu 400 milioane de lei, suma fiind utilizata pentru plata tarifului de utilizare a infrastructurii catre CFR SA.

„Reducerea de personal a avut loc in mod natural, fara disponibilizari colective, prin masuri specifice de recalificare si reorientare profesionala a angajatilor”, precizeaza oficialii companiei. CFR Calatori a incheiat 2012 cu 14.028 salariati, iar la sfarsitul lui 2013 numarul acestora va fi redus la 13.880. Ultima majorare a tarifelor din transportul feroviar public de călători datează din septembrie 2013.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat recent ca a respins propunerea FMI de intrare in insolventa a unor companii cu datorii, precum CFR Marfa si CFR Calatori, ca asteapta bani de la buget, dar si masuri de rentabilizare de la manageri, in caz contrar restructurarea urmand sa fie „de sus in jos”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.