Cercetare & Edu & Marketing & Media, Sanatate & Farma

Scoala Internationala de Imagistica cu Aplicatii in Medicina – cel mai mare eveniment din România dedicat ultimelor invenții în tehnologia medicală

ElenaOvreiuUniversitatea Politehnica București în parteneriat cu Eindhoven University of Technology și Technion Israel Institute of Technology și având sprijinul companiei Philips a organizat în perioada 4-7 iulie 2016 SSIMA, cel mai mare eveniment din România dedicat ultimelor invenții în tehnologia medicală. Școala Internațională de Imagistică cu Aplicații în Medicină (SSIMA) s-a aflat la cea de-a doua ediție și a avut ca temă principală: Imagistica în Cardiologie.

La evenimentul care s-a desfășurat în Centrul de conferințe al UPB (Biblioteca Centrală a UPB) au fost prezenți profesori de renume internațional precum Polina Golland de la MIT, care a dezvoltat o tehnică de imprimare 3D a modelelor cardiace personalizate folosite în planificarea pre-operatorie, profesorul Nicholas Ayache de la Academia Franceză de Științe, recunoscut pentru tehnicile de simulare în timp real a ablației prin cateter sau cele de vizualizare a fibrei miocardului și profesorul Michael Miller de la Johns Hopkins University, fondatorul anatomiei computaționale, care face posibilă modelarea pe calculator a anatomiei umane.

“Deși în România sistemul de sănătate se află acolo unde se află și ne luptăm cu niște probleme structurale, cred că este important să fim la curent cu ultimele tehnologii din domeniu. Tehnologia medicală, domeniu aflat la început în România, dar de interes la nivel internațional, dovadă stând și finanțările Uniunii Europene oferite cercetării în acest sector trebuie încet, încet să se dezvolte și la noi. La nivel mondial, a început de câțiva ani să se pună accentul pe noi tehnici de diagnosticare și tratare a pacientului, dar, mai ales, pe prevenție și pe tratamente la domiciliu, prin sistemul de telemedicină, ducând astfel la scăderea costurilor în sănătate la nivel global”, a declarat Elena Ovreiu (foto), fondatoarea SSIMA și organizatorul principal al evenimentului.
Co-organizatori au fost: profesorul Bart ter Haar Romeny de la Eindhoven University of Technology, a cărui echipă de cercetare dezvoltă un software de detecție a diabetului în stadiul în care încă poate fi tratat, detecția făcându-se prin analiza imaginilor obținute de la retina și profesorul de origine română Alfred Bruckstein. Invitatul special al SSSIMA 2016 a fost milionarul român din Silicon Valley, George T. Haber.

 

Conferința s-a adresat deopotrivă studenților, masteranzilor și doctoranzilor la bioinginerie, inginerie și medicină, cercetătorilor și tuturor celor interesați de acest domeniu.

Dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani are un impact major în medicină: roboții lucrează cot la cot cu chirurgii, membrele sau organele anatomice sunt printate 3D pentru a ajuta la dezvoltarea protezelor sau la planificarea intervențiilor chirurgicale, “big data” ajută medicii în diagnosticare, realitatea virtuală prin terapeuți virtuali ajută la recuperarea pacienților la domiciliu și monitorizarea la distanță a pacienților.

”Consider că în România există un potențial crescut pentru dezvoltarea tehnologiei medicale. Și fundația a fost deja pusă: există o populație educata mai ales în științele exacte, iar în ultimii ani au fost înființate facultăți de inginerie medicală.  În acest context, România ar putea deveni o destinație atractivă pentru departamenetele de cercetare – dezvoltare ale multinaționalelor din domeniu,” a mai spus Elena Ovreiu.

Mai multe informații găsiți pe www.imag.pub.ro/ssima2016.

 

Elena Ovreiu (fondator SSIMA) a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Politehnicii în 2009, în paralel urmând și cursurile Facultății de Relații Economice Internaționale din ASE. Ea a terminat facultatea la Singapore, la Nanyang Technological University, acolo unde și-a realizat proiectul de diplomă în prelucrare de imagini. A continuat cu un doctorat în Franța în imagistică computațională și apoi s-a perfecționat în domeniu prin stagii în diverse alte universități din Israel, Columbia și China. Din 2013 este lector la Politehnica București.

 

Progrese tehnologice recente in Imagistica aplicata in medicina:

 

SSIMA_modelare computationala a unui model cardiacÎn septembrie 2015, Polina Golland de la MIT împreună cu o echipă de medici de la Boston Children Hospital au pus la punct un sistem care transformă un RMN de cord preluat de la un pacient într-un model fizic, tangibil și personalizat pe care chirurgii îl pot folosi în planificarea chirurgicală (vezi foto 1 – dreapta). Spre deosebire de algoritmii anteriori care obțineau un model în 10 ore, algoritmul propus de echipa de la MIT realizează același lucru în numai o oră. În trecut, pentru planificarea intervenției chirurgicale se foloseau modele standard, ceea ce făcea ca aceasta să nu fie atât de precisă, fiecare inimă, mai ales, o inimă cu malformații, având particularitățile ei. Aceste modele 3D personalizate, fizice și tangibile sunt utile, mai ales, pentru planificarea intervențiilor pe cord în cazul copiilor născuți cu malformații.

 

SSIMA_ca18a2b5-9a7b-4d9c-80f1-491ba7e369e6O nouă metodă imagistică ce va fi folosită în viitorul apropiat în cardiologie este RMN-ul de difuzie. Acesta permite, pe lângă informația oferită de RMN-ul clasic, și vizualizarea la o rezoluție foarte mare a fibrelor mușchiului cardiac (vezi foto 2 – stanga). În cazul unui miocard sănătos, fibrele acestuia au o arhitectură bine definită, care nu se păstrează în cazul unui miocard bolnav, unde fibrele au o orientare haotică. În urma unui infarct miocardic, apar modificări la nivel de structură a fibrei atât în zona respectivă de mușchi, unde fibra se subțiază, cât și în zonă non-ischemică, unde fibra se îngroașă pentru a compensa necesitățile fiziologice ale organismului. Pentru a înțelege mai bine aceste modificări și pentru a îmbunătăți tratamentul în cazul unui infarct miocardic, vizualizarea fibrei cardiace este un instrument extrem de important și reprezintă subiectul de cercetare al mai multor invitați ai școlii de vară, precum profesorii Nicholas Ayache, Polina Golland sau Bart ter Haar Romeny.

 

SSIMA_942eac58-fea9-4896-bcb0-4f95bc3e13c1Inima este un organ extrem de complex, ale cărei mecanisme de funcționare nu sunt încă deplin înțelese. Tehnologia actuală ne permite modelarea pe calculator-cu ajutorul ecuațiilor matematice-a anatomiei și fiziologiei cordului (vezi foto 3 – dreapta). Mai mult decât atât, un astfel de model computațional integrează date la diferite niveluri, de la gene la întregul organ. Aceste modele sunt folosite pentru a face simulări, cu scopul de a îmbunătăți terapiile deja existente (defibrilație, ablație pentru tahicardia ventriculară, terapie de resincronizare cardiaca) sau pentru a introduce noi tratamente. Această modelare cu ajutorul ecuațiilor matematice nu ar fi fost posibilă fără Profesorul Michael Miller, cel care a introdus domeniul anatomiei computaționale, de asemenea, prezent la SSIMA 2016.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.