Cercetare & Edu & Marketing & Media

ResearchGate – schimbarea în stilul Facebook în modul în care este distribuită știința

Calvin Coffey, profesor de chirurgie la Universitatea Limerick din Irlanda, are la dispoziție o lume întreagă a echipamentelor științifice și a testelor medicale. Recent, a adăugat un alt instrument: social media, scrie The New York Times.

În timpul unui proiect de o lună de zile, care să dovedească faptul că țesutul pliat de mezenter care leagă intestinul de peretele abdomenului – a fost de fapt un organ uman, Profesorul Coffey s-a adresat regulat discipolilor săi pe ResearchGate, o rețea socială gratuită în stil Facebook dedicate exclusiv oamenilor de știință din întreaga lume, pentru sfaturi și sugestii asupra zonelor în care echipa lui de patru persoane ar trebui să-și concentreze cercetarea.

„Este un feedback in timp real de la oameni care sunt experți in acest domeniu”, a spus profesorul Coffey, care a publicat rezultatele sale luna trecuta în The Lancet Gastroenterology & Hepatology, un prestigios jurnal medical britanic. „Nu este vorba de mass-media dvs. tipice.”

Această lucrare a fost, în parte, influențată de interacțiunile sale cu rețeaua socială, ceea ce indică o schimbare în modul în care se desfășoară cercetarea științifică. După cum a remarcat profesorul Coffey, cercetătorii au întâmpinat odinioară dificultăți în a obține feedback de la colegii lor înainte de publicare, iar proiectele lor au fost adesea închise pentru cei din afară.

Această modificare a fost inițial graduală. Dar a crescut în ritm în ultimii ani, deoarece costul cloud computing-ului a scăzut și cercetătorii au devenit confortabili cu încărcarea muncii lor pe social media.

Aceste idei le-a avut în minte Iad Madisch, care a fondat rețeaua socială ResearchGate cu trei parteneri în 2008, atunci când a renunțat la cariera sa în cercetare științifică din Massachusetts pentru a se întoarce acasă în Germania și a-și construi start-up-ul în expansivul cluster de companii din tehnologie din Berlin.

Potrivit lui Madisch, rețeaua socială a înregistrat 12 milioane de oameni de știință, sau aproximativ 60% din toți potențialii utilizatori din întreaga lume.

Cercetatorii acum încarcă aproximativ 2,5 milioane de lucrări la ResearchGate în fiecare lună. În comparație, oamenii de știință au adăugat aceeași cantitate de cercetări în primii patru ani de funcționare a rețelei.

De curând, rețeaua socială a anunțat că a obținut 52,6 milioane de dolari de la o serie de investitori, inclusiv Goldman Sachs, Bill Gates și Benchmark Capital, un fond de capital de risc. Banii, care mai mult decât  dublează suma pe care a adunat-o anterior, au fost asigurați la sfârșitul anului 2015, dar au fost făcuți public recent, în conformitate cu regulile germane de contabilitate corporativă.

Compania inițială a profitat de tendința din întreaga lume științifică de a se deschide publicului larg și de a profita de tehnologie, precum învățarea mecanizată, pentru a desfășura proiecte transfrontaliere și mai rapid.

Nu este singura care face știința mai transparentă și mai deschisă. Cercetătorii de cancer, de exemplu, au creat recent un joc video inspirat de Space Invaders, care a permis oamenilor să participe la „ronțăitul” de date complexe pe smartphone-urile lor, ghidând o ambarcațiune prin spațiu de-a lungul căilor bazate pe secvențierea genetică de la pacienții cu cancer mamar.

Și așa cum Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și Harvard oferă din ce în ce mai mult cursuri online oricărei persoane din întreaga lume, chiar și conceptul despre ceea ce înseamnă a merge la facultate – să nu mai vorbim de cercetări științifice – este în curs de revoluționare.

Upal Mahbub, un informatician de la Universitatea din Maryland, de exemplu, s-a adresat constant discipolilor săi pe ResearchGate, ca parte a eforturilor sale de a găsi o modalitate mai sigură de a proteja dispozitivele mobile ale oamenilor.

Recent, a spus el, un alt om de știință l-a contactat prin rețea, cerându-i să-I împrumute codul (algoritmul) său pentru un proiect fără legătură, ceea ce nu ar fi fost posibil dacă domnul Mahbub nu ar fi trimis actualizări periodice despre cercetarea sa.

„Nu am avut nici o problemă în ceea ce privește distribuirea codului meu către el”, a spus el. Faptul că punem totul online „face ca oamenii să urmărească mult mai ușor cercetarea mea.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.