LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Stiinta & Tehnologie, Sanatate & Farma

Oamenii de știință au descoperit un ANTIBIOTIC puternic folosind IA – inteligența artificială

Sursa: https://hexus.net/

Într-o premieră mondială, oamenii de știință au descoperit un nou tip de antibiotic – HALICINA-, folosind inteligența artificială (IA), conform BBC. Experții consideră că este o descoperire majoră în lupta împotriva problemei crescânde a rezistenței la acest tip de medicamente.

Un algoritm puternic a fost folosit pentru a analiza peste 100 de milioane de compuși chimici în câteva zile. Compusul nou descoperit a reușit să omoare 35 de tipuri de bacterii potențial letale, conform cercetătorilor.

Rata infecțiilor rezistente la antibiotice a crescut în ultimii ani – cu 9% în Anglia între 2017 și 2018, până la aproape 61.000. Dacă antibioticele sunt administrate în mod necorespunzător, bacteriile dăunătoare care trăiesc în interiorul corpului pot deveni rezistente la ele, ceea ce înseamnă că este posibil ca medicamentele să nu funcționeze atunci când sunt cu adevărat necesare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit fenomenul „una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității și dezvoltării globale a sănătății în prezent”.

 „O nouă eră”

„În ceea ce privește descoperirea antibioticelor, aceasta este absolut o premieră”, informează Regina Barzilay, cercetător principal de proiect la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Descoperirea a fost făcută folosind un algoritm inspirat de arhitectura creierului uman.

Oamenii de știință l-au instruit pentru a analiza structura a 2.500 de medicamente și alți compuși pentru a-i găsi pe cei cu cele mai multe calități anti-bacteriene care ar putea ucide E.coli. Apoi au selectat aproximativ 100 de candidați pentru testare fizică înainte de a descoperi halicina.

„Cred că acesta este unul dintre cele mai puternice antibiotice descoperite până în prezent”, conform lui James Collins, bioinginer în echipa de la MIT.

Am vrut să dezvoltăm o platformă care să ne permită să valorificăm puterea inteligenței artificiale pentru a face loc unei noi ere a descoperirii antibioticelor. Aceeași abordare a câștigat popularitate în dezvoltarea de noi terapii, cum ar fi produsele farmaceutice și, în cazul acestei cercetări, antibioticele în care recunoașterea tiparelor, inclusiv învățarea profundă, poate ajuta la punerea în ordine a numărului mare de molecule”, conform dr.  Peter Bannister, președintele panel-ului de asistență medicală al Institutului de Inginerie și Tehnologie.

„Această lucrare merge dincolo de simularea teoretică și prezintă rezultatele pre-clinice, care sunt esențiale, împreună cu studiile clinice ulterioare pentru a demonstra în mod clar eficacitatea și siguranța acestor noi medicamente descoperite de IA ”.

Din 2014, Marea Britanie a redus numărul de antibiotice pe care le folosește cu mai mult de 7%, dar numărul infecțiilor din sânge rezistente la medicamente a crescut cu 35% din 2013 până în 2017.

Cercetătorii au adăugat că utilizarea mașinilor de calcul pentru a accelera descoperirea medicamentelor ar putea contribui la scăderea costului generării mai multor antibiotice în viitor.

Progrese majore

Vine la doar câteva săptămâni după ce o moleculă de medicament descoperită de IA a devenit prima de acest gen care să fie utilizată în studiile pe oameni. Aceasta va fi utilizată pentru a trata pacienții cu tulburare obsesiv-compulsivă (TOC / OCD acronimul in engleza).

Utilizarea tehnologiei IA în cadrul științelor medicale este încă la început, dar continuă să apară progrese majore. Un studiu a susținut recent că IA este mai precisă decât medicii în diagnosticarea cancerului de sân prin mamografii. O echipă internațională, inclusiv cercetători de la Google Health și Imperial College London, a proiectat și instruit un model computerizat pe baza radiografiilor de la aproape 29.000 de femei. Algoritmul a depășit șase radiologi în interpretarea mamografiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.