EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, ANALIZE SECTORIALE, Cercetare & Edu & Marketing & Media, EUROPA

Impozit nou, pentru Învățarea pe tot Parcursul Vieții

Sursa – European Parliamentary Research Service Blog

Autor: Mariana Bechir – Curs de Guvernare

Cont personal de învățare pe tot parcursul vieții (ÎPV) pentru fiecare angajat, alimentat dintr-un impozit de 2% din venituri salariale (1% plătit de angajat, 1%, de către angajator) și administrat de un Fond Național de Educație. Ideea  apare în Planul de Acțiune pentru Educație 2019 – 2030.

Conform documentului, Guvernul ar urma să aprobe anul viitor această măsură, iar întregul cadru normativ să fie elaborat până în 2022:

Ideea acestor conturi, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Ecaterina Andronescu, a apărut din două constatări grave:

1. Învățarea pe parcursul vieții aproape că nu există în România

Suntem statul UE cu cea mai mică rată de adulți care au urmat un curs de specializare, calificare, recalificare, de dobândire a unor competențe noi. Practic, se poate spune că nu există așa ceva în România:

Sursa – CdG

Nici măcar 1% din adulții români nu au urmat măcar vreun seminar, curs, conferință în 2018, în condițiile în care “principalul obiectiv strategic al României pentru anul 2020 este ca cel puţin 10% din populaţia adultă (cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani) să participe la activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii”.

Citatul este din Strategia Nationala de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii 2015 -2020, elaborat în 2014.

2. Deprofesionalizarea personalului din aparatul administrativ 

Ideea a pornit de la constatarea că structura bugetară este plină de absolvenți de facultăți private, forma la Distanță, care nu le-au oferit standarde de bază pentru funcțiile ocupate ulterior.

“Dacă ne uităm la structura angajaților din administrație, cam 70% din personal a absolvit o facultate privată care a avut forma de Învățământ la Distanță”, a explicat Ecaterina Andronescu, pentru cursdeguvernare.ro.

Într-o declarație anterioară, fostul ministru al Educației descria calitatea acestui tip de studii universitare spunând: “Învățământ la Distanță, adică departe de carte”. 

Citește întregul articol pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.