MACROECONOMIE, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Concurenta & Protectie Consumator

Directiva U.E. privind drepturile de autor a fost aprobata

Sursa: BBC

Cele mai mari agenții de știri din Europa au acuzat Google și Facebook de “jaf”, cu trimitere la preluarea știrilor, declarație comună cerând ca agențiile să fie plătite pentru conținut.

Într-o scrisoare comună semnată de directorii executivi ai aproximativ 20 de agenții, inclusiv France-Presse din Franța, Asociația Presei din Marea Britanie și Deutsche Presse-Agentur din Germania au solicitat Parlamentului European să actualizeze legea drepturilor de autor în UE pentru a corecta acest “dezechilibru grotesc” referindu-se la veniturile de zeci de miliarde generate de Google și Facebook (conform AFP).

Prima versiune a noii legi propuse privind legile de copyright pentru online, in incercarea de a armoniza mai multe legi separate din cadrul Uniunii Europene si de a se adresa nevoilor erei internetului, a fost initial refuzata dupa un vot in Parlamanetul European in luna iulie 2018 (SearchEngineLand).

In septembrie, insa, directiva privind drepturile de autor a fost aprobata de U.E. Aceasta include „taxa pe link” (Articolul 11 – „link tax”) si „filtrul de incarcare” (Articolul 13 – „upload filter”).

Conform The Verge, sustinatorii controversatei legi afirma ca lupta pentru drepturile creatorilor de continut, pe cand criticii spun ca noua lege va fi „catastrofala”. Votul final inregistrat a fost de 438 pentru si 226 contra.

Cu toate acestea votul final va fi primit in ianuarie 2019, desi nu se aspteapta sa fie respins in aceasta faza. Dupa aceasta faza, legea va trebui implemetata la nivelul tarilor membre ale U.E., lucru care va fi facut, cel mai probabil, in moduri diferite, in functie de cum va interpreta fiecare stat textul legii.

Cele mai importante parti ale aceste legi sunt mai sus mentionatele articole 11 si 13. Articolul 11 a fost creat in scopul de a oferi posibilitatea ziarelor si publicatiilor sa faca bani cand companii precum Google fac trimitere la linkurile lor, permitandu-le sa ceara bani. Articolul 13 cere anumitor platforme, precum Facebook si YouTube, sa opreasca membrii acestora sa distribuie material pentru care nu au licenta sau drepturi de autor.

Criticile aduse articolului 11, care incearca sa taxeze platforme precum Google News – au fost legate de rateurile din trecut la incercari similare de taxare si de abuzurile ce pot fi facute in scopul de a face bani prin darea in judecata a acestor platforme in mod fortat si reptat, cu scopul de a extroca bani in mod abuziv.

Criticii articolului 13 au afirmat ca acesta ar fi si mai rau. Legislatia cere ca platformele sa lucreze in mod proactiv cu detinatorii de drepturi pentru a opri utilizatorii sa incarce continut cu drepturi de autor.

Singurul mod de a face asta ar fi sa se scaneze toate datele ce sunt incarcate pe siteuri gen YouTube si Facebook, ce ar crea o incarcatura extrem de mare pe platforme mici si ar putea fi folosit ca mecanism pentru cenzura la scara mare. Din aceste motive, personalitati ca fondatorul Wikipedia – Jimmy Wales – si inventatorul www – Tim Berners – au avut pareri extrem de puternice in defavoarea acestor articole.

Sustinatorii, pe de alta parte, sustin ca aceste argumente vin in favoarea marilor companii de tehnologie din S.U.A., dornici sa detina monopolul celor mai mari platforme din lume. Acestia afirma ca exista deja amendamente si legi la aceasta directiva care demonstreaza ca nu se va ajunge la abuzurile preconizate de sceptici.

Sursa: Information Age

In orice caz, dupa votul din ianuarie, ceea ce este clar este faptul ca aceasta directiva va rescrie fata Internetului de pana acum, avand un impact imens atat in Uniunea Europeana cat si la nivelul lumii.

Felul in care aceasta lege va fi interpretata va depinde pana la un anumit punct de fiecare stat membru, dar schimbarea balantei puterii este clara, conform The Verge: marile companii de Tech ale lumii pierd controlul pe care il au asupra Internetului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.