EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, Politici Industriale, Sanatate & Farma

INSEAD Global Innovation Index – Cele mai INOVATOARE țări din lume în 2019

Inovația și politicile legate de aceasta nu mai sunt doar pentru țările bogate, așa cum am văzut în mai mult de un deceniu din Indicele Global de Inovare (GII – Global Innovation Index), conform Insead. Inovatorii din economiile în curs de dezvoltare arată lumii cum să facă mai mult cu mai puțin.

O colaborare între INSEAD, Universitatea Cornell și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), GII măsoară performanța de inovare a unei țări, bazată pe contribuțiile sale la inovare (cum ar fi mediul său de reglementare, învățământul superior, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare și infrastructură) și creațiile sale inovatoare (cum ar fi creativitatea online și crearea de cunoștințe noi).

Următoarea imagine prezintă ordinea importanței pe regiuni din perspectiva inovării:

Sursă foto: Insead

Top 10 Țări Inovatoare

Inovația nu se mai limitează la ministerul de știință sau tehnologie al unei națiuni. Aria de aplicare și înțelegere a inovării include acum politici la nivelul mediului, al securității alimentare și al sănătății.

TOP 10 – Indexul Inovării la nivel Global (GII)

1

Elveția

2

Suedia

3

S.U.A.

4

Olanda

5

Marea Britanie

6

Finlanda

7

Danemarca

8

Singapore

9

Germania

10

Israel

Liderii globali din acest an sunt cei obișnuiți: în ultimele patru rapoarte GII, doar 12 țări au ajuns în topul 10.

Pentru prima dată, o țară din regiunea Africa de Nord și Asia de Vest a ajuns în top 10 anul acesta – Israel. Aceasta este un lider mondial în crearea de aplicații, în domeniul afacerilor sofisticate (bazate pe buna cunoaștere a pieței) și în rezultatele cunoașterii și tehnologiei.

Europa este bine reprezentată.

  1. Elveția se află pe lista pentru al nouălea an consecutiv, fiind lider mondial în domeniul proprietății intelectuale și al performanței de mediu.
  2. Suedia și-a îmbunătățit măsurile de educație și de difuziune a cunoștințelor.
  3. Olanda se prezintă foarte bine în special în ceea ce privește plățile, proprietatea intelectuală (IP) și calitatea reglementărilor.
  4. Deși Brexit continuă să-i amenințe politica și economia, Regatul Unit (UK) își menține calitatea ridicată a publicațiilor științifice și a universităților.
  5. Finlanda se mută cu un rang mai sus, fiind liderul mondial în domeniul brevetelor, statutului de drept și ușurinței soluționării insolvabilității.
  6. O altă țară nordică care urcă în rang este Danemarca, cea mai bună în utilizarea IT&C și a serviciilor guvernamentale online.

Statele Unite ale Americii, pe locul 3, este cea mai mare țară din afara Europei din cadrul GII din acest an. O mai bună disponibilitate a datelor de inovare, combinată cu poziția sa de lider mondial în cunoașterea pieței, ajută gigantul nord-american să avanseze în clasament.

Singapore continuă să conducă Asia în domeniul inovării, dar relocarea companiei Broadcom către SUA anul trecut influențează indicatorul global al companiilor de cercetare-dezvoltare, deoarece firma a fost cel mai mare investitor în cercetare și dezvoltare din țară.

În afara primelor 10 țări, țările europene continuă să domine, în timp ce China își continuă ascensiunea în clasament. China este liderul mondial în impactul cunoștințelor, brevetelor după origine și exporturile nete de înaltă tehnologie.

Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă (SDG) până în 2030

Sursă foto:  Insead

Sănătatea și inovația medicală este în top

Asistența medicală reprezintă o parte din ce în ce mai importantă a ecosistemului global de inovare, motiv pentru care tema GII din acest an este „Crearea vieții sănătoase – viitorul inovației medicale”.

Asigurarea unei vieți sănătoase este obiectivul 3 în Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă (SDG) pentru 2030.

Cu toate acestea, inovarea în sănătate și medicină se confruntă cu trei tipuri de provocări: etice, sociale, economice.

Din punct de vedere etic, ingineria genetică necesită definirea unei serie de principii și direcții încă nestabilite, atât din punct de vedere public, cât și privat. Importanța rezolvării acestor dileme este în creștere, în special având în vedere utilizarea în creștere a inteligenței artificiale în sănătate și medicină.

Provocări sociale: mulți oameni din întreaga lume nu au acces la asistență medicală de calitate. Creșterea costurilor de sănătate reprezintă, de asemenea, o problemă. Odată cu creșterea nivelului de venit pe cap de locuitor în economiile emergente, cetățenii vor putea dobândi un acces mai bun la serviciile de sănătate.

Provocarea economică ridică cele mai mari obstacole imediate. GII din acest an arată cât de mult big data și inteligența artificială au început să domine domeniul sănătății. Cei care dețin datele și o analizează vor deveni din ce în ce mai puternici. O mare parte din deciziile legate de sănătate se pot îndepărta din mâinile medicilor către cele ale marilor consorții de date. Companii precum Google, Facebook, Baidu sau Alibaba ar putea fi următorii îngrijitori ai sănătății din lume. Dacă societățile de asigurări înarmate cu date despre clienți pot anticipa bolile la care pot fi expuși titularii de polițe, ar putea avea un efect mai mare asupra inovării în domeniul sănătății. Acest lucru creează provocări economice pentru modelele de afaceri din sectorul sănătății și ar putea, de asemenea, agrava provocările etice și sociale.

Cum arată un campion în inovație?

Performerii de top din acest clasament au două lucruri în comun: economiile mari susțin activitățile de inovare (cum ar fi SUA, China și India) și economiile diversificate pentru export sunt mai inovatoare (cum ar fi Elveția sau Singapore).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.