EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Sanatate & Farma

Cele 15 companii din SUA care investesc cel mai mult în ideile mari de mâine

– Investițiile în proprietatea intelectuală cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani, conform analistului Rex Nutting pentru Market Watch –

Companiile  farmaceutice și tehnologice mari din Statele Unite ale Americii au investit în acest an miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare (R&D), stimulând investițiile din sectorul privat în domeniul proprietății intelectuale în cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani, potrivit datelor guvernamentale și ale companiilor.

Economia Statelor Unite a suferit din cauza lipsei de idei grandioase timp de ani de zile, astfel încât creșterea valorii cheltuielilor din cercetare și dezvoltare din acest an este un semn binevenit conform căruia corporațiile ar putea în sfârșit investi suficienți bani în idei noi pentru creșterea productivității, care rămăsese mult în urmă.

Dar, am mai văzut creșteri în cercetare și dezvoltare, înainte de a reveni rapid la un nivel mediu.

Datele companiilor arată că cele 215 de companii S&P 500 care au raportat trimestrial investițiile lor în cercetare și dezvoltare și le-au majorat cu peste 19 miliarde până la 140 miliarde dolari în prima jumătate a anului 2018 față de aceeași perioadă a anului precedent, conform unor date din FactSet compilate de Philip van Doorn. Aceasta este o rată anuală de creștere de aproximativ 33%.

Datele guvernamentale separate arată că investițiile din sectorul privat în domeniul proprietății intelectuale (o categorie mai largă decât cea a cercetării și dezvoltării) au crescut la un nivel anual de 11,1% până în prezent la 893 miliarde de dolari, contribuind cu aproximativ 0,5 puncte procentuale la rata de creștere economică anuală de 3,1% cea mai mare contribuție din 1999, potrivit Biroului de Analiză Economică.

Aceasta este o contribuție mai mare la creșterea semestrială decât cea realizată prin investiții fie în echipamente sau în structuri.

Bineînțeles, o tendință de două trimestre nu este deloc un semn definitiv conform că întreprinderile și-au intensificat permanent investițiile în proprietatea intelectuală, cum ar fi cercetarea și dezvoltarea, originalele din domeniul software și artistic. Totuși, este probabil cea mai puțin cunoscută veste bună despre economie.

S-ar putea ca reducerile recente ale impozitului pe profit să aibă legătură cu creșterea cercetării și dezvoltării? Sigur, este posibil; va trebui să așteptăm să vedem dacă creșterea va continua și în următorii ani sau dacă va disparea așa cum a făcut-o întotdeauna în ultimii 20 de ani.

Cele mai multe dintre aceste companii au destui bani la îndemână, astfel încât disponibilitatea capitalului nu a fost ceea ce le ținea în loc. Reacția la oportunitățile de pe piață este cel mai important motiv pentru care companiile investesc în cercetare și dezvoltare, nu costul capitalului. Dar reducerea impozitelor ar putea accelera și unele zone din cercetare și dezvoltare deoarece legea va impune amortizarea cercetării și dezvoltării începând cu anul 2022.

Tehnologia informației, farmaceuticele

Nu va surprinde pe nimeni că tehnologia informației și farmaceuticele domină industriile care investesc cel mai mult în cercetare și dezvoltare.

Dintre companiile S&P 500 care raportează trimestrial R&D (cercetare și dezvoltare), mai jos avem o listă cu cei mai mari cheltuitori din ultimele două trimestre:

Amazon – simbol bursier AMZN

Alphabet GOOG

Microsoft MSFT

Apple AAPL

Intel INTC

Merck MRK

Johnson & Johnson JNJ

Facebook FB

Bristol-Myers-Squibb BMY

Pfizer PFE

Celgene CELG

Cisco Systems CSCO

Oracle ORCL

Qualcomm QCOM

IBM

Fiecare dintre aceste companii a investit mai mult de 2,5 miliarde de dolari în ultimele două trimestre. În mare parte, ele încearcă să-și maximizeze cota de piață pentru tehnologiile cu creștere rapidă, precum cloud computing, inteligența artificială și noi medicamente.

Rețineți că Amazon nu raportează „cercetare și dezvoltare”, ci o categorie oarecum mai largă: „tehnologie și conținut”, care include unele cheltuieli privind echipamentele, proprietatea, software-ul și conținutul artistic.

Ce lipsește din această listă? Investiții ale producătorilor auto, industriei aerospațiale, altor companii industriale, energiei, materialelor și substanțelor chimice. Multe dintre investițiile care se preconizează că vor transforma economia și lumea noastră în următoarele decenii – autovehicule autonome, robotică, energie regenerabilă, nanotehnologie – nu sunt făcute în primul rând de companiile care raportează cifre trimestriale.

Din fericire, unele companii cu bugete de cercetare și dezvoltare foarte mari – inclusiv Ford F,  General Motors GM, General Electric GE, DowDuPont DWDP, Procter & Gamble PG, Lockheed Martin LMT și Exxon Mobil XOM investesc în aceste zone. Nu vom ști cât de mult au investit până când nu vor depune rapoartele anuale.

De ce contează R&D (cercetare-dezvoltare)

De ce contează cercetarea și dezvoltarea? Deoarece cercetările pe care le facem astăzi oferă descoperiri care vor duce la bunurile și serviciile uimitoare de mâine. Nivelurile ridicate de cercetare și dezvoltare sunt asociate cu o creștere a productivității, care este ingredientul lipsă ce a limitat creșterea economică potențială a SUA la intervalul de 2%, mai degrabă decât să ajungă la 3% sau mai mult.

La nivel global, Statele Unite investesc mai mult în cercetare și dezvoltare decât orice altă țară, mai mult de 550 de miliarde de dolari pe an, aproximativ 25% din totalul global. Dar China și alte economii asiatice se apropie rapid, cu rate de creștere de aproape de două ori mai mari. R&D Magazine a prezis în luna martie că R&D la nivel mondial va crește cu 4,1% în 2018. Investițiile din SUA până în acest an par să depășească previziunile sale.

Din păcate, dolarii pentru cercetare și dezvoltare nu merg la fel de departe ca în trecut; obțin mai puțin pentru banii lor. Este nevoie de mai multe ore de cercetare pentru a produce un brevet, de exemplu. Există un fel de „Legea inversă a lui Moore”. Într-adevăr, un studiu a constatat că este nevoie de 18 ori mai multe ore de cercetare astăzi pentru a dubla densitatea de cipuri de computer decât era nevoie la începutul anilor 1970.

Unii au susținut că ideile bune sunt mai greu de găsit. Ne folosim de același „bazin de idei” încă din anii 1980. Majoritatea ideilor bune au fost comercializate deja.

Ca societate, în mod ideal am investit de două până la patru ori mai mult decât în cercetare și dezvoltare, pentru a maximiza bunăstarea la nivelul întregii societăți, potrivit economiștilor de la Universitatea Stanford și MIT.

Dar sectorul privat investește insuficient în cercetare și dezvoltare deoarece companiile nu pot capta beneficiile sociale complete ale noilor idei si tehnologii pe care le dezvoltă. Unele dintre cunoștințe „se revarsă” și aduc beneficii concurenților și publicului larg. De aceea, cercetarea și dezvoltarea sunt considerate, în parte, „un bun public”.

Guvernul investește foarte mulți bani în cercetarea de bază – „fundamentală”, în timp ce firmele tind să finanțeze dezvoltarea în stadiu avansat, care poate fi rapid comercializată. Cu toate acestea, finanțarea federală pentru R&D nu a ținut pasul cu creșterea economică; în ultimii 10 ani, investițiile federale în cercetare și dezvoltare au crescut cu doar 0,3% pe an după ajustarea pentru inflație.

Creșterea cheltuielilor private din domeniul cercetării și dezvoltării până în prezent în acest an este o știre binevenită, dar nu este suficientă.

Pentru a stimula standardele de viață și productivitatea muncii, avem nevoie de mult mai mult decât cercetarea privind cloud computing și dezvoltarea de noi medicamente costisitoare care vor ajuta un număr relativ mic de pacienți. Mai presus de toate, trebuie să ne asigurăm că produsele și serviciile de transformare ale viitorului vor aduce beneficii economice în general – și nu vor contribui numai la concentrarea industriei și inegalitatea veniturilor și a bogăției.

Autor: Rex Nutting; Philip van Doorn a contribuit la acest articol – Vedeți versiunea originală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.