ANALIZE SECTORIALE, FINANTE PERSONALE, LIFE-STYLE & HOBBY, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Pictura & Sculptura

Brancuși cu La Muse Endormie – vândută cu 57 milioane dolari – a condus cea mai mare licitație de artă impresionistă a casei de licitație Christie’s din ultimii 7 ani

Licitația cu lucrări impresioniste și moderne a casei Christie’s s-a terminat recent – la mijlocul lunii mai 2017 – cu un total estimat de 289,1 milioane de dolari, datorită în mare parte valorilor puternice ale celor două opere-vedetă ale serii, conform portalului de artă Artsy.

Rezultatul marchează cea mai bună vânzare a casei de licitații din această categorie din 2010.

Rezultatele au reprezentat o creștere de 17% față de vânzările din seara de noiembrie din New York, care au totalizat 246,3 milioane de dolari, și o creștere de 104% față de luna precedentă, un semn că apetitul pieței de artă pentru lucrările cele mai alese este în continuare ridicat.

„Piața este puternică”, a declarat Guillaume Cerutti, noul director executiv al casei. „Nu a încetat niciodată să fie puternică pe partea de cumpărare. Anul trecut a fost mai dificil pe partea de vânzare.”

Dar vânzările au fost lente uneori, punctate în mod repetat de loturi care nu au reușit să trezească niciun interes, iar altele care au fost vândute după doar câteva licitații. Douăsprezece din cele 55 de loturi nu au fost vândute, pentru o rată de vânzare de 78% din loturi. Rata de vânzare prin valoare a fost mult mai bună cu 96%, datorită prețurilor extraordinar de ridicate ale câtorva lucrări. Cerutti a numit loturile nevândute „semnul unei piețe foarte selective”.

Rezultatele minunate ale recentei licitații au fost în mare parte determinate de două vânzări de succes: La muse endormie (1913) a lui Constantin Brâncuși și Femme assise, robe bleue de la Pablo Picasso (1939). Împreună, s-au vândut pentru peste 102 milioane dolari, reprezentând peste 34% din totalul vânzărilor (toate prețurile includ prima de cumpărător, care nu este inclusă în estimări.) Valoarea totală a vânzărilor a fost de 258 milioane dolari, aproape exact între estimările cele mai scăzute și cele mai ridicate ale vânzărilor – de 207 milioane, respectiv 307 milioane dolari.

Jessica Fertig, vicepreședinte senior al Christie’s, a declarat că 42% din colecții au fost alocate americanilor, iar 23% cumpărătorilor asiatici; cumpărătorii din 35 de țări s-au înscris la licitație. Casa nu a oferit o defalcare geografică în funcție de valoare. Ea a menționat că 84% din lucrări nu au mai fost pe piață timp de cel puțin 20 de ani.

Vânzarea Brâncuși a durat nouă minute și a atins un nou record pentru artist, de 57,3 milioane de dolari, câștigând singurele aplauze ce au părut sincere ale serii. Un număr de spectatori a plecat după ce ciocanul a căzut, iar licitatorul Andreas Rumbler s-a trezit că a oferit ultimele zeci sau mai multe loturi într-o cameră pe jumătate goală.

La muse endormie (1913), o sculptură în formă de ou de bronz a unui cap, a cărui suprafață parțial aurită are un efect mat, pătat, spre deosebire de bronzurile bine-cunoscute și lustruite ale lui Brâncuși, a bătut cu ușurință estimările sale între 25 și 35 de milioane de dolari. Site-ul web al casei a indicat că acest lot a fost garantat de o garanție a unei terțe părți, ceea ce probabil a ridicat estimarea de la 20 milioane dolari inițial la 30 milioane dolari, indicată în catalogul de licitație imprimat.

Femme assise, robe bleue a lui Picasso (1939: estimare 35 milioane – 50 de milioane de dolari), portretul amantei sale Dora Maar care a fost o dată în colecția prietenului și distribuitorului artistului, Paul Rosenberg și ulterior a fost confiscată de naziști, s-a vândut pentru 45 de milioane de dolari către un ofertant anonim din Asia, la telefon cu Rebecca Wei, președintele Christie’s Asia. Fusese vândut penultima oară la Christie’s din Londra în 2011 pentru 29,1 milioane de dolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.