EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala

Aceste drone vor planta 40.000 de copaci într-o lună. Până în 2028, vor fi plantat 1 miliard de copaci

Sursa: https://www.fastcompany.com/

Trebuie să reîmpădurim masiv planeta, într-o perioadă foarte scurtă de timp. Dronele Flash Forest pot planta copaci mult mai repede decât oamenii.

Pe un teren la nord de Toronto, care a ars anterior într-un incendiu sălbatic, dronele se plimbă deasupra câmpurilor și pulverizează păstăi cu semințe pe sol, plantând astfel pini și molizi locali pentru a ajuta la restabilirea habitatului pentru păsări. Flash Forest, startup-ul canadian din spatele proiectului, intenționează să-și folosească tehnologia pentru a planta 40.000 de copaci în zonă într-o lună. Până la sfârșitul anului, pe măsură ce se extinde în alte regiuni, va planta sute de mii de copaci.

Până în 2028, startup-ul își propune să planteze un miliard de copaci, conform Fast Company.

Compania, ca o mână de alte startup-uri care folosesc și drone pentru plantarea de copaci, consideră că tehnologia poate ajuta lumea să atingă obiective ambițioase pentru a reface pădurile, pentru a stopa pierderile de biodiversitate și pentru a combate schimbările climatice.

Grupul interguvernamental pentru schimbările climatice / Intergovernmental Panel on Climate Change spune că este necesar să plantăm 1 miliard de hectare de copaci – o pădure aproximativ de dimensiunile Statelor Unite – pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Pădurile existente trebuie protejate în timp ce se plantează copaci noi; în prezent, acest demers nu funcționează bine. „Există o mulțime de încercări diferite de a gestiona reîmpăduririle. Dar, în ciuda numărului mare de variante, operațiunile nu au succesul scontat, cu o pierdere netă de 7 miliarde de copaci în fiecare an.”, spune cofondatorul Flash Forest și directorul de strategie, Angelique Ahlstrom.

Dronele nu abordează defrișarea, care este probabil o problemă și mai critică decât plantarea copacilor, deoarece copacii mai vechi pot stoca mult mai mult carbon. Dar, pentru a reface pădurile care s-au pierdut deja, dronele pot lucra mai rapid și mai ieftin decât oamenii care plantează folosind lopeți. Tehnologia Flash Forest poate planta în prezent de la 10.000 până la 20.000 de păstăi cu semințe pe zi. Pe măsură ce tehnologia avansează, o pereche de piloți vor putea să planteze 100.000 de copaci într-o zi (în mod tradițional, cineva ar putea de obicei să planteze aproximativ 1.500 de copaci într-o zi, spune Ahlstrom.) Compania își propune să reducă costurile la 50 de cenți per arbore sau aproximativ o pătrime din costul altor eforturi de reîmpădurire.

Când începe activitatea pe un teren anume, startup-ul trimite mai întâi drone de cartografiere pentru a examina zona, folosind un software pentru a identifica cele mai bune locuri de plantat, pe baza solului și a plantelor existente. În continuare, un roi de drone începe să disperseze precis păstăi de semințe, ambalate într-un amestec brevetat despre care compania spune că încurajează semințele să germineze cu multe săptămâni mai devreme decât ar fi făcut-o în mod normal. Păstăile de semințe sunt de asemenea concepute pentru a păstra umezeala, astfel încât răsadurile pot supraviețui chiar și în timpul perioadei de secetă. În unele zone, cum ar fi terenurile deluroase sau în pădurile de mangrove, dronele folosesc un dispozitiv de declanșare pneumatic care plantează păstăi de semințe mai adânc în sol.

După plantare, compania revine pentru a urmări progresul răsadurilor. „În funcție de proiect, ne vom întoarce la două luni după, și apoi la un an sau doi după, și apoi la trei până la cinci ani după aceea pentru a ne asigura că arborii izolează atâta carbon cât era planificat. Dacă ne situăm sub pragul obiectivului pentru un anumit număr de copaci, ne vom întoarce și ne vom asigura că ne atingem obiectivul. Deoarece compania alege specii locale și folosește păstăi de semințe pentru a proteja semințele de secetă, procesul nu necesită în mod obișnuit muncă umană pentru a menține răsadurile în viață; în schimb, strategia este să plantăm un număr mare de copaci și să-i lăsăm pe unii să supraviețuiască în mod natural. Fiecare plantare folosește aproximativ patru specii, cu un obiectiv de opt. Prioritizăm biodiversitatea, așa că încercăm să plantăm specii care sunt locale, spre deosebire de monoculturi. Lucrăm cu băncile locale de semințe și, de asemenea, avem în vedere diferitele schimbări pe care schimbările climatice le aduc odată cu creșterea temperaturii, anticipând cum va fi clima în cinci până la opt ani, când acești copaci vor fi mult mai în vârstă și vor fi crescut la o etapă mai matură și cum îi va afecta această situație”, detaliază Ahlstrom.

După lansarea companiei la începutul anului 2019, mica echipă avea deja un prototip funcțional până la jumătatea anului 2019 și efectuase un test pilot în august, urmat de teste mai extinse în septembrie și octombrie 2019. Până acum, s-au înregistrat rate mari de supraviețuire în studiile controlate și speră să le reproducă pe cele din mediul natural.

După operațiunea de plantare din mai 2020 în apropiere de Toronto și cea din British Columbia, compania va începe un proiect de reîmpădurire în Hawaii spre a doua parte a acestui an, cu planuri de a planta acolo 300.000 de copaci. Planifică, de asemenea, să aibă piloți pentru plantare de copaci în Australia, Columbia și Malaezia. În unele cazuri, finanțarea provine de la companii forestiere, contracte guvernamentale sau companii miniere care trebuie să replanteze copaci; în alte cazuri, startup-ul plantează copaci pentru companiile care oferă plantare de copaci ca o donație cu vânzarea de produse sau pentru proprietarii de terenuri care pot primi o scutire de impozit, în unele zone, pentru plantarea copacilor. „Există o mare filantropie în jurul acestei acțiuni și, de asemenea, este și un model de afaceri solid, cu o nevoie și o cerere disperată de a planta copaci”, afirmă Ahlstrom.

Pentru a planta rapid în jur de 1 trilion de copaci – un obiectiv despre care unii cercetători au estimat că ar putea stoca mai mult de 200 de gigatone de carbon – Flash Forest susține că este necesară o nouă tehnologie.

În America de Nord, copacii trebuie să crească 10-20 de ani înainte de a stoca eficient carbonul, așa că pentru a contracara schimbările climatice până la jumătatea secolului, copacii trebuie să înceapă să crească cât mai repede acum. „Cred că dronele sunt absolut necesare pentru a atinge tipul de ținte despre care afirmăm că sunt necesare pentru a atinge unele dintre obiectivele noastre globale de izolare a carbonului”, spune Alshtom. „Când te uiți la potențialul dronelor, plantăm de 10 ori mai repede decât oamenii”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.