STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL

Cele 6 Mega-Trenduri 2015 identificate la nivel mondial de Raportul EY

ey-report-megatrends-01aqAvand subtitlul Making sense of a world in motion” („Deslusind sensul unei lumi in miscare”), compania de consultanta EY (fostul Ernst & Young) a publicat raportul Megatrends 2015, in care identifica 6 tendinte importante la nivel mondial, cu impact economic pe termen lung:

Detaliem in cele ce urmeaza principalele idei referitoare la aceste 6 trenduri identificate:

  • ‘Digital Future’. Catalizata de convergenta intre social, mobile, cloud, big data si cererea in crestere pentru informatie oriunde si oricand, tehnologia este disruptiva in toate ariile de business, in toate industriile si zonele globului. Oportunitati imense apar pentru intreprinderi, pentru a beneficia de ‘Internet of Things’ pentru a capta volumul imens de informatii, pentru a intra pe noi piete si pentru a transforma modul de livrare a produselor si serviciilor. Cu toate acestea, evolutia „intreprinderii digitale” aduce cu sine provocari, intre care competitia noua, schimbarile in comportamentul consumatorilor, transparenta din ce in ce mai larga, fara precedent, amenintari cibernetice si de confidentialitate a informatiei.

 

  • ‘Entrepreneurship rising’ – tehnologia schimba modul in care oamenii lucreaza si permite din ce in ce mai mult software-ului si hardware-ului sa inlocuiasca omul. Cei care vor exploata oportunitatile oferite de progresul digital vor castiga mult, in timp ce ceilalti, ar putea pierde totul, continua autorii studiului.

Cresterea si prosperitatea tuturor economiilor, indiferent ca vorbim de cele cu crestere rapida sau de cele mature, vor ramane dependente in mare masura de activitatea antreprenoriala.

Profilul antreprenorului se schimba din ce in ce mai mult, peste tot in lume, tinerii si femeile capatand o pondere din ce in ce mai mare.

 

  • ‘Global marketplace’ – pentru urmatorul deceniu, ratele de crestere si dinamica populatiei in economiile cu crestere rapida vor fi elemente centrale. O noua categorie de „natiuni emergente”, in care clasa de mijloc este in consolidare, vor atrage atentia: pe langa deja ‘clasicele’ China, India sau Brazilia, in urmatorul deceniu se asteapta o performanta superioara din partea altor tari din Asia, dar si dinspre America Latina (in special Mexic).

 

  • ‘Urban world’ – atat numarul cat si marimea medie a unui oras, continua sa creasca la nivel mondial. Natiunile Unite au estimat ca 54% din populatia globului traieste acum in orase, iar in 2050 procentul va urca la 66%.

 

Daca acum cele mai mari 750 de orase ale lumii genereaza 57% din PIB-ul global, in 2030 vor genera 61%, in termeni valorici, ajungand la 80 trilioane USD.

 

  • ‘Resourceful Planet’ – cresterea populatiei globale, dezvoltarea economica si extinderea segmentului clasei de mijloc vor dinamiza cererea de resurse naturale – atat regenerabile cat si ne-regenerabile. Cheltuielile anuale aferente eficientei energetice se vor majora cu 420 mld USD pana in 2035, pe fondul cresterii populatiei cu 1,2 miliarde de locuitori fata de momentul actual.

 

  • ‘Health reimagined’ – industria sanatatii, care reprezinta 10% din PIB-ul mondial, trece printr-o transformare radicala. Sistemele de sanatate si jucatorii din industrie sunt sub presiunea costurilor in crestere, factor care amplifica nevoia de reformare, in sensul unor abordari mai sustenabile.

In SUA, un procent de 17% din PIB-ul anului 2012 era reprezentat de industria sanatatii si sistemul aferent acesteia, iar in 2023 ponderea este estimata a ajunge la 23%. In Europa, 13% dintre adultii francezi si 6% dintre cei britanici au dificultati in a isi achita serviciile medicale. Catre polul opus, in India, costurile cu serviciile de sanatate reprezinta una din principalele cauze ale mentinerii unui nivel generalizat de saracie a populatiei.

 

Raportul integral Megatrends 2015 al celor de la EY poate fi vizualizat aici

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.