STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura

Cele 20 de prioritati investitionale ale statului in 2014. Ce se va finaliza si ce nu, anul acesta?

Foto_InvestitiiStatMinisterul Bugetului a propus lista primelor 20 de obiective de finantat cu prioritate anul acesta, realizand in acelasi timp o retrospectiva a ultimilor doi ani in privinta alocarilor bugetare pentru mari proiecte. Pentru 2014 devine prioritara Magistrala de Metrou Drumul Taberei, dupa ce in ultimii doi ani parea ca aceasta este trecuta, in mod repetat, in plan secund. Aceste obiective vor fi monitorizate cu ocazia oricarei rectificari bugetare care poate aparea pe parcursul unui an.

Pentru anul 2014 sunt planificate plati de 13,33 mld. RON pentru obiectivele de investitii ale statului. Din aceasta suma, 5,09 mld. RON reprezinta Top 20 proiecte investitionale conform prioritizarii realizate.

 

  • Magistrala V metrou Drumul Taberei – Universitate devine prioritatea numarul I a Guvernului: suma alocata 436,2 mil. RON.

Alocarea de anul acesta este cea mai mare din ultimii ani, dupa ce in 2012 si 2013 erau prevazute sub 60 mil. euro, fapt ce determinase intarzieri in avansarea lucrarilor. Conform graficului actual, tunelele trebuie finalizate pana in iunie 2015, urmand ca ulterior sa fie montate caile de rulare.

 

  • Autostrada Bucuresti – Brasov: 280 mil. RON pentru lucrari, iar pentru exproprieri 149 mil. RON

Portiunea Bucuresti – Ploiesti din cadrul autostrazii spre Brasov se doreste a fi finalizata cu prioritate, cei 6 kilometri de la intrarea in Bucuresti urmand sa asigure fluidizarea iesirii catre Ploiesti. Suma mare, de 280 mil. RON reflecta faptul ca portiunea este si a fost cea mai dificila si cea mai scumpa, implicand exproprieri la preturi specifice zonelor limitrofe ale Bucurestiului. In 2015 ar trebui sa se iasa pe autostrada din Bucuresti catre Ploiesti.

Pe segmentul Comarnic – Brasov sunt alocate fonduri pentru exproprieri, in timp ce lucrarea efectiva va fi realizata in concesiune de catre consortiul Vinci – Strabag – Aktor.

 

  • Extreme Light Infrastructure – ELI-NP : 393,2 mil. RON.

Urmand a fi construit in Bucuresti-Magurele, centrul de cercetare ELI-NP va fi unul din pilonii ELI – The Extreme Light Infrastructure, impreuna cu centrele dedicate studiului surselor secundare (Dolni Brezany, langa Praga) si pulsurilor in atosecunde (Szeged). ELI-NP va fi un laborator european tip „user facility” care va investiga in detaliu probleme dintr-o gama larga de domenii stiintifice, de la fizica fundamentala, aspecte referitoare la fizica nucleara si astrofizica, la aplicatii in stiinta materialelor, stiintele vietii si gestionarea materialelor nucleare.

 

  • Reabilitarea caii ferate Coslariu (Alba) – Sighisoara: 382,7 mil. RON anul acesta

Parte a unui proiect de reabilitare a caii ferate dublu-electrificate in lungime de 89 km, intre Coslariu (jud Alba) si Sighisoara, anul acesta vor fi alocati circa 85 mil. euro. Valoarea totala a proiectului este de circa 1 mld euro (medie de aproximativ 11 mil. euro/km), cofinantat de Uniunea Europeana cu 740 mil. euro.

 

  • Autostrazile: 1,94 mld. RON pentru 6 tronsoane aflate in lucru

Nadlac – Arad va primi 360 mil. RON pentru a fi finalizata anul acesta, astfel incat Timisoara si Aradul sa devina primele resedinte de judet ale Romaniei care vor fi legate de Vestul Europei prin autostrada.

Lugoj – Deva 334 mil. RON, Orastie – Sibiu 286 mil. RON si Timisoara – Lugoj 252 mil. RON sunt alocarile menite sa avanseze stadiul acestor segmente, care trebuie finalizate in 2015.

Brasov – Cluj – Bors va beneficia de 256 mil. RON anul acesta, fonduri alocate pentru scoaterea la licitatie in vederea finalizarii tronsonului Suplacu de Barcau – Bors (stadiu fizic actual 52%).

 

  • Centura Bucuresti: 305 mil. RON pentru extinderi la 4 benzi si pentru o portiune din Centura-sud

200 mil. RON sunt alocate pentru modernizare si extindere la 4 benzi a segmentelor de Centura intre A1 si Chitila (DN7), respectiv intre Voluntari (DN2) si A2. In partea de sud a Bucurestiului, 105 mil. RON sunt destinate inceperii lucrarilor de extindere intre km 52 si 100.

Top20_Inv2014

Retrospectiva 2012-2013:

In 2012, pentru investitiile publice s-au platit 11,19 mld. RON dintre care 2,97 mld. RON plati rambursabile.

Top_Inv2012

 

In 2013 s-au platit catre ordonatorii principali de credite 11,91 mld. RON, dintre care 2,27 mld. RON plati rambursabile.

TopInv2013

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.