STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, ANALIZE SECTORIALE, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL

„Cei cinci magnifici” ai tehnologiei vor continua sa domine viata digitala

GoogleFacebookAppleAmazonMicrosoftAmazon, Apple, Facebook, Google – care a devenit o unitate a companiei-mama Alphabet-, si Microsoft sunt cei cinci „Magnifici” ai tehnologiei („Frightful 5”), dupa cum ii numeste editorialistul The New York Times (NYT), Farhad Manjoo, intr-un articol recent. Acestia ne vor influenta viata si in viitorul apropiat.

Exista un joc de societate, pe care oamenilor din Silicon Valley le place sa il joace, numit „Cine pierde?” Cu alte cuvinte, care dintre cei cinci giganti ai tehnologiei va pierde?

Cu un an in urma parea ca Google este vulnerabila la cresterea Facebook. Acum, Google este in sus, iar Apple are probleme, pe fondul ingrijorarilor legate de scaderea vanzarilor la iPhone, ceea ce i-ar putea cauza suferinte. In urma cu vreo doua saptamani, castigurile acestor companii indicau modul cum au incheiat 2015, dar si faptul ca roata se poate intoarce oricand.

Deocamdata, Amazon, Apple, Facebook, Google si Microsoft stapanesc peste tot ce se intampla in tehnologie. Care va pierde, totusi?  La o privire de ansamblu nici una dintre acestea – fara a pune in comparatie cu restul jucatorilor din industria tehnologiei, cu restul economiei sau cu influenta pe care o au asupra vietii noastre.

Oamenilor din tehnologie le place sa isi imagineze industria lor ca o mare faramitata, in care fiecare castigator este vulnerabil la atacuri-surpriza venite de unde nu te astepti. „Cineva, undeva, intr-un garaj are arma indreptata spre noi”, spune Eric Schmidt, presedintele executiv al Alphabet.

Insa, de mai bine de zece ani, acesti cinci giganti nu au mai fost atacati de niciun „spirit rau” din vreun garaj, ca atare putem paria, in continuare, ca vor castiga, sustine Manjoo, care ii numeste „cei cinci magnifici” (Frightful 5). „Iar denumirea aceasta nu o dau pentru ca sunt fan Tarantino”, se amuza editorialistul.

Aceste cinci companii americane de tehnologie de consum devin tot mai mari, mai consolidate in propriile sectoare, mai puternice in sectoare noi si mai bine izolate impotriva competitiei surprinzatoare din partea a ‘parvenitilor’, care se imbogatesc rapid (cu referire la start-up-uri).

Competitia intre cele cinci companii ramane acerba – desi in fiecare an unele par sa urce, iar altele sa coboare – si este din ce in ce mai greu de imaginat ca una dintre acestea ar putea ceda din influenta sa in crestere, pe care o are asupra fiecarei tip de afacere americana si asupra societatii.

„The Big Five (Cei cinci grei) au aparut la vremea potrivita prinzand si ‘calarind’ valuri de schimbari in tehnologie, schimbari ce au determinat o incredibila scadere a costului de IT, mai multa conectare la retele si o crestere a vanzarilor de telefoane mobile”, afirma Geoffrey G. Parker, profesor de afaceri la Tulane University si co-autorul cartii „Revolutia Platformei”, in care explica cateva dintre motivele pentru care aceste afaceri isi vor continua dominatia.

Profesorul Parker precizeaza ca puterea celor Cinci Grei  nu va impiedica, neaparat, companii noi din tehnologie sa creasca.

Uber ar putea transforma industria de transport, Airbnb ar putea conduce industria ospitalitatii, in timp ce Netflix este centrat pe consumul afacerilor de divertisment. Astfel de companii vor putea sta alaturi de cei cinci grei, nu insa sa ii si inlocuiasca. Intr-adevar, „Frightful 5” sunt atat de bine protejati impotriva start-up-urilor ca, in majoritatea situatiilor, dezvoltarea unor noi companii nu va face decat sa le consolideze acestora dominatia.

Sa luam in considerare ca Netflix isi gazduieste filmele pe cloud-ul Amazon, bratul capitalului de risc al Google investeste enorm in Uber, toate platile prin aplicatii pe care Apple si Google le obtin din magazinele lor de aplicatii sau toti banii din marketing pe care Google si Facebook ii obtin de la start-up-urile care incearca sa ne faca sa le descarcam materialele, toate acestea duc catre miezul invincibilitatii „Frightful 5”.

Fiecare dintre cei cinci uriasi au construit tehnologii esentiale pentru toate procesele de utilizare a calculatorului. Acestea detin multe dintre cele mai valoroase platforme – baza oricaror business-uri potential concurente si care depind de aceste platforme. Astfel de platforme sunt inevitabile; putem opta pentru una sau doua dintre ele, dar impreuna, ele alcatuiesc „o plasa aurita peste intreaga economie”, dupa cum se exprima Farhad Manjoo.

Dintre platformele celor 5 companii dominante, supranumite ‘vechea tehnologie’, Windows se mentine regele desktop-urilor, Google conduce web search-ul – iar Google si Apple controleaza noua tehnologie, sistemele de operare pentru telefoanele mobile si aplicatiile din interiorul lor; Facebook si Google controleaza afacerea de publicitate pe Internet; iar Amazon, Microsoft si Google controleaza infrastructura de cloud, pe care ruleaza multe start-up-uri.

Amazon detine infrastructura de cumparaturi si transport, care a devenit centrala pentru retail, in timp ce Facebook continua sa aiba o putere uimitoare si tot mai mare asupra celor mai multe platforme fundamentale: relatiile umane sociale.

Multe dintre aceste platforme genereaza ceea ce economistii numesc „efecte de retea” – pe masura ce oamenii le utilizeaza, acestea devin tot mai indispensabile. Aceste platforme ofera celor cinci grei avantaje enorme in dezvoltarea pietelor noi. Mai este si aspectul ‘datelor ingropate’ in platforme, care reprezinta, de asemenea, o sursa bogata pentru noi afaceri.

„Intr-un fel, costurile multor cercetari si dezvoltari au fost incepute de companii in afara peretilor lor, ceea ce le permite o mai buna dezvoltare de produs”, spune profesorul Parker.

Asta explica de ce viziunea acestor companii este atat de expansiva. In diferite sensuri, mici sau mari, „Frightful 5” imping industriile de stiri si de divertisment; fac valuri in sanatate si finante; construiesc masini, drone, roboti si lumi captivante in realitatea virtuala. Si, de ce fac toate acestea? Pentru ca platformele lor – utilizatorii, datele si toti banii pe care ii genereaza – fac aceste domenii indepartate sa para a fi la indemana lor.

Dar asta nu inseamna ca aceste companii nu pot sa moara. Nu cu mult timp in urma, oamenii credeau ca IBM, Cisco Systems, Intel si Oracle sunt imbatabile in tehnologie; inca sunt companii mari, dar au mai putina influenta fata de cum aveau in trecut.

Un sceptic ar putea enumera amenintari semnificative la adresa celor cinci giganti. Una dintre ele ar putea fi reprezentata de o crestere a competitiei din afara granitei, in special de la companiile chineze de software si hardware, care detin platforme la fel de importante. Mai este si amenintarea unor reglementari sau a altor forme de interventie guvernamentala. Autoritatea de reglementare europeana urmareste deja cateva companii din Big 5 pe motive de antitrust si confidentialitate.

Dar, chiar si in fata acestor dificultati este neclar daca o dinamica mai mare ar putea schimba prea mult lucrurile. O interventie a guvernului limiteaza adesea un urias tehnologic in favoarea altuia. Daca Comisia Europeana decide sa lupte impotriva Android pe motiv de antitrust, Apple si Microsoft pot fi beneficia din asta. Cand Departamentul de Justitie a acuzat Apple de orchestrarea unei conspiratii pentru a creste preturile e-book-urilor, cine a castigat? Desigur, Amazon.

Avand in vedere preturile actiunilor de luna aceasta, gigantii tehnologiei sunt in top 10 cele mai valoroase companii americane, indiferent de natura afacerii. Apple, Alphabet si Microsoft ocupa primele trei locuri;  Facebook este pe locul 7, iar Amazon, pe 9. Wall Street acorda acestora puncte mari pentru management, in timp ce trei dintre ele – Alphabet, Amazon si Facebook sunt controlate de fondatori care nu au de ce sa cedeze in fata capriciilor potentialilor investitori activisti.

Deci, cine pierde? Niciunul dintre acesti uriasi, cel putin nu prea curand, vine si raspunsul rapid din partea editorialistului NYT.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.