STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

Cea mai mare crestere economica trimestriala a ultimului deceniu in SUA: +5%. Avansul anual se apropie de 3%.

US_EconomicGrowth_Q3_2014Economia SUA a crescut in Trimestrul III 2014 in cel mai rapid ritm al ultimului deceniu, dovedind ca revenirea economica de peste Ocean a dobandit soliditate. Commerce Department a revizuit avansul in mod substantial, de la +3,9% la +5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce trimestrul II aratase +4,6%, iar primul trimestru un minus conjuctural, dat de iarna extrem de dificila de la inceputul acestui an.

Cea mai importanta componenta a revizuirii curente a fost la investitii ale mediului de afaceri, cea care fusese in ultimele trimestre in urma cresterii generale a PIB-ului real american si care punea sub semnul intrebarii calitatea avansului economic. Un avans trimestrial de 5% (an-la-an) sau peste nu s-a mai inregistrat de la mijlocul lui 2003.

Cresterea economica a SUA pe intregul an 2014 este estimata in jurul valorii de 3%, afectata de reculul din primul trimestru, insa in conditii normale de evolutie, aceasta se poate plasa peste 4% in trimestrele urmatoare.

Federal Reserve se uita cu atentie la ritmul economiei, iar daca acesta va fi dublat si de o diminuare sustenabila a ratei somajului, am putea vedea la incepand cu mijlocul lui 2015 inceperea unui ciclu de crestere graduala a dobanzilor. Totusi, Janet Yellen – sefa Rezervei Federale americane – a lasat loc in discursul sau recent pentru o decalare a acestui moment. Fed-ul prefera sa vada continuitatea acestor semne solide de evolutie inainte de a interveni asupra dobanzilor.

 

US_EcGrowth_2010-2014

Sursa: US Bureau of Economic Analysis

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.