STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

CE reduce semnificativ prognoza privind cresterea PIB-ului Romaniei

sediu Comisia EuropeanaComisia Europeana (CE) a redus prognoza privind evolutia PIB-ului Romaniei in 2014, de la 2,8% estimata in iunie, la 2%, ca urmare a incetinirii cresterii in T2 rimestru.

Estimarile CE sunt mai pesimiste decat cele ale Fondului Monetar International si ale Bancii Mondiale, care indica un avans economic, in acest an, al Romaniei de 2,4%, respectiv de 2,7%.

„Ritmul cresterii economice s-a redus de la 3,5% in 2013 la 2,4% in prima jumătate a anului, in principal ca urmare a incetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut”, se arata in raportul Comisiei. In acelasi document se explica faptul ca, „cresterea a fost sprijinita de consumul privat si de exporturile nete, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ la cresterea PIB”. Ca urmare, CE estimeaza un avans economic pentru 2014 la 2%.

CE a revizuit in scadere si prognoza pentru 2015, fiind anticipat un avans economic de 2,4%, fata de proiectia de 2,6% prezentata in raportul din primavara.

Potrivit Comisiei, imbunatatirea increderii consumatorilor si cresterea veniturilor populatiei vor sta la baza cresterii consumului, in cea de a doua jumatate a acestui an. cat priveste investitiile, Comisia se asteapta ca acestea sa revina pe un trend pozitiv atat in sectorul privat, cat si in cel public.

Acelasi raport anticipeaza o inflatie medie anuala de 1,5% in 2014, in scadere fata de prognoza din primavara, de 2,5%, pe fondul unui an agricol bun, al intarzierilor din programul de liberalizare al preturilor la gazele naturale, al scaderii preturilor pe piata internationala a energiei si a asteptarilor inflationiste in scadere.

Pentru 2015 si 2016, Comisia estimeaza o inflatie medie anuala de 2,1%, respectiv 2,7%, ca urmare a revenirii cererii interne, a efectelor de baza generate de preturile mici la alimente din acest an si a continuarii procesului de convergenta a preturilor de pe piata locala cu cele din UE.

Economia locala va fi sprijinita anul viitor de consumul privat, care isi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflatiei scazute si al dobanzilor bancare in scadere, potrivit raportului.

Printre factorii ce pot influenta negativ economia Romaniei in 2015 se numara accelerarea peste asteptari a procesului de dezintermediere, atat din partea gospodariilor, cat si a institutiilor financiare, precum si escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune, care ar putea afecta increderea investitorilor.

Pentru 2016, Comisia anticipeaza o crestere economica in Romania de 2,8%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.