STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Ce prioritati are noul ministru de Finante, Anca Dragu Paliu

Anca_Dragu_PaliuAnca Paliu Dragu a declarat ca va implementa toate masurile din noul Cod Fiscal si va aplica toate cresterile salariale in domeniul bugetar, asa cum au fost aprobate de Parlament.

Cresterea investitiilor publice in infrastructura, cresterea PIB-ului potential, a exporturilor, o colectare mai eficienta a veniturilor publice prin conformarea voluntara a contribuabililor si accelerarea informatizarii ANAF sunt punctele prioritare ale noului ministru de Finante, Anca Dragu Paliu, declarate in fata Parlamentului.

Dragu Paliu a mentionat ca baza de la care porneste implementarea programului pentru minister este una buna, intrucat Romania a revenit pe crestere economica dupa criza, cu un ritm sustinut de crestere, superior mediei europene.

Asadar, printre obiectivele fixate de noul ministru al Finantelor se numara accelerarea investitiilor si exporturilor, avand incredere ca motorul cresterii economice a migrat in ultima vreme spre consum, apreciind , totodata, ca intre cele trei componente trebuie sa existe un echilibru.

„O altă provocare la nivel macroeconomic este aceea de crestere a potentialului economiei romanesti. Aceasta se poate face prin continuarea unui program serios de reforme structurale. Romania trebuie sa concretizeze toate elementele care fac posibila cresterea economica si sa avem ritmuri superioare de crestere pentru a ne asigura o convergenta mai rapida la nivelul statelor UE, mai ales din punct de vedere al indicatorilor din zona nivelului de trai”, a afirmat Dragu Paliu.

Noul ministru al Finantelor a apreciat ca politica fiscal-bugetara prudenta din ultima perioada se poate observa intr-un deficit bugetar revenit sub limitele agreate la nivel european si intr-o datorie publica de 40% din PIB, care situeaza Romania in plutonul fruntas al tarilor UE.

In ceea ce priveste politica fiscal-bugetara, Dragu Paliu intentioneaza sa o foloseasca drept un instrument de crestere economica, prin folosirea „judicioasa” a masurilor puse la dispozitie.

„Acest lucru se datoreaza si unui progam serios de consolidare fiscala, promovat incepand din 2009, care a condus la o crestere a increderii in economia romaneasca, ceea ce a creat premisele reluarii cresterii economice”, a mai spus noul ministru de Finante, care a adaugat ca „urmarim cresterea economica care, in cele din urma, sa fie simtita de fiecare roman”.

Legat de motivul care a determinat-o sa accepte functia de ministru al Finantelor, Anca Dragu Paliu a spus ca „a fost experienta mare, care m-a facut sa cunosc multe dintre aspectele economiei romanesti (…). Cand mi s-a oferit aceasta sansa, sa vin de partea cealalta a mesei, am acceptat imediat propunerea”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.