STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI, Buget & Finantare Deficit, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Monetara & Inflatia, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

CE a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru 2014 şi 2015, la 2,5%, respectiv 2,6%

Comisia Europeană (CE) anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară, publicată luni de Executivul de la Bruxelles, transmite Mediafax.

GrowthAnterior, în prognoza prezentată în luna februarie, CE estima o creştere de 2,3% pentru acest an, respectiv 2,5% pentru anul următor, faţă de cifrele de 2,1% şi 2,4% înaintate în prognoza din noiembrie.

CE reiterează că cererea internă va deveni treptat principalul motor al creşterii economice, susţinută anul trecut în principal de exporturi şi de recolta agricolă. De asemenea, Comisia anticipează că investiţiile „vor prinde viteză” în acest an, sprijinite de o mai bună absorbţie a fondurilor UE şi de „marile proiecte de infrastructură”.

Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.

Consumul privat va înregistra o accelerare „moderată” în acest an, odată cu îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi creşterea venitului disponibil pe fondul salariilor reale mai ridicate, anticipează Comisia Europeană. Creditarea, care a evoluat negativ anul trecut, va continua să fie limitată de procesul de dezintermediere la nivelul gospodăriilor şi băncilor, consideră experţii CE.

Exporturile vor continua să crească în 2014 şi 2015 datorită îmbunătăţirii mediului extern, în special în UE, însă contribuţia exportului net la creşterea economică se va reduce semnificativ în 2014 şi va trece pe minus anul viitor, estimează CE. Importurile vor continua să crească odată cu cererea internă, iar rata de expansiune a importurilor va depăşi anul viitor rata de creştere a exporturilor, potrivit prognozei.

Inflaţia medie anuală se va tempera în acest an, atingând niveluri minime istorice în primul semestru în principal datorită preţurilor la alimente, urmând să revină în a doua parte a anului, pe fondul efectului accizei majorate la carburanţi, în banda ţintă a BNR, de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, anticipează CE. Astfel, CE estimează o inflaţie medie anuală de 2,5% pentru 2014, care ar urma să accelereze la 3,3% anul viitor, pe fondul revenirii cererii interne.

În privinţa şomajului, CE anticipează o scădere uşoară a ratei în acest an şi în 2015, la 7,2%, respectiv 7,1%, faţă de 7,3% în 2013. ” În 2014 şi 2015, măsurile de politică economică, în special cele care atacă şomajul în rândul tinerilor, ar trebui să înceapă să dea roade. Astfel, în pofida menţinerii tendinţei de scădere a populaţiei active, forţa de muncă va începe din nou să crească, în contextul unei expansiuni uşoare a angajărilor şi unei scăderi uşoare a ratei şomajului”, se arată în prognoza CE.

Comisia Europeană anticipează totodată că procesul de consolidare fiscală va continua, după reducerea deficitului bugetar la 2,3% din PIB anul trecut, faţă de 3% din PIB în 2012. Deficitul bugetar va fi de 2,2% din PIB în acest an, prognoză care ia în considerare indexarea pensiilor conform legii, o creştere „limitată şi localizată” a salariilor din sectorul public, şi alocarea de resurse pentru cofinanţarea proiectelor care obţin fonduri UE.

Pentru anul viitor, CE anticipează scăderea deficitului bugetar la 1,9% din PIB, datorită unei îmbunătăţiri „moderate” a veniturilor statului, odată ce cererea internă se va impune ca principal motor de creştere economică. Datoria publică va creşte de la 38,4% în 2013 la 40% în acest an, nivel la are se va stabiliza în 2015, estimează CE.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.