STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, EUROPA, INTERNATIONAL

Ce face Grecia cu surplusul bugetar primar de +1,5 miliarde euro obtinut anul trecut: „cumpara” cetatenii cu cateva sute de euro fiecare – comentariu EconomicZoom

greecenew_2215404bAutor: Cristian Tudorescu

Finantele publice din Grecia au obtinut o performanta apreciabila anul trecut, reusind pentru prima data in ultimul deceniu un surplus bugetar primar, adica o situatie in care incasarile curente depasesc cheltuielile bugetare, altele decat plata dobanzilor la datoria publica. Exista o discutie privind calitatea acestui +1,5 miliarde euro surplus primar (reprezentand +0,8% din PIB), in conditiile in care arierate semnificative in economie, estimate de unele surse la 4 miliarde de euro, au fost amanate la plata. Ca o paranteza, deficitiul bugetar total este in continuare puternic negativ, de -12% din PIB in 2013, asadar acel 13% diferenta reprezinta dobanzile la datoria publica si recapitalizarile bancilor derulate anul trecut, care au indepartat spectrul esecului sistemului bancar.

Dar acceptand ipoteza ca Grecia ar fi obtinut totusi un surplus bugetar primar sustenabil, iar in anii urmatori ar urma sa aiba de asemenea surplusuri primare in crestere dupa cum arata acum proiectiile, ce anume face statul elen si ce accepta „Troika” referitor la acest supliment obtinut de 1,5 miliarde euro?

 

Daca oricare dintre noi ar fi creditat statul elen, prin titluri de stat sa spunem, iar debitorul s-ar fi confruntat cu dificultati in rambursare, noi drept creditori deja pierzand o anumita parte din suma – vezi „default-ul partial” de acum cativa ani, ba mai mult, noi sau altii ar fi creditat suplimentar Grecia  – vezi institutiile compunand „Troika” – ne-am fi asteptat ca in momentul in care debitorul va inregistra un surplus, prima lui grija sa fie diminuarea stocului de datorie. In momentul acela, ne-am fi putut gandi la o schimbare de comportament pentru viitor.

Ei bine, in acest caz NU !!! Debitorul, statul elen, are drept prima preocupare acum sa acorde un „social dividend” intre 500 milioane si 1 miliard de euro catre categoriile considerate afectate de dificultatile economice din ultimii ani. Financial Times a scris aici

 

Privind poza datoriei publice a Greciei, aceasta se situeaza la aproape 320 miliarde de euro la final de 2013, echivaland cu 175% fata de PIB-ul de 182 miliarde euro estimat pentru anul trecut. Nivelul este nesustenabil in continuare, fapt cunoscut inca din momentul acordarii sprijinului de „bail-out” catre Grecia; de aceea ulterior s-au cautat alte solutii care sa nu amplifice problema, anume „bail-in”, sau asumare de pierderi, cum a fost cazul Ciprului.

Daca Grecia ar fi rambursat intreaga suma din surplusul primar de 1,5 miliarde EUR sau ramburseaza doar 500 milioane – 1 miliard euro, situatia ar fi ramas in continuare nesustenabila financiar, insa important este gestul !

Se pare ca Troika si-a exprimat un acord privind aceasta „cumparare” a unei paturi a populatiei de catre stat, acceptand anterior conditii de tipul: in momentul in care Grecia va obtine surplus primar, va putea utiliza, o singura data, („one-time event”) o parte din acesta pentru a acorda sprijin anumitor categorii; altfel nu poate fi explicat cum de creditorii internationali ar gira o asemenea cheltuiala care perpetueaza un comportament de asistare.

Probabil ca un astfel de debitor cum este Grecia, chiar daca acum se imprumuta din nou cu 4,95% dobanda la 5 ani – sursa aici – in conditii de exces de lichiditate pe pietele internationale, nu ar mai putea invoca un sprijin din partea tertilor, in cazul in care peste 5 sau 10 ani ar fi din nou intr-o situatie precum anul 2010.

De aceea, o data in plus, solutii de tip „bail-in” care se vor institui in viitor dupa cum se observa in dinamica legislativa la nivel european, cu asumare de pierderi de catre cei care au riscat in momentul in care au creditat un debitor insolvabil, sunt preferabile celor de tip „bail-out”, cele cu banii altora.

 

Surse suplimentare:

Semne de intrebare privind calitatea surplusului primar anuntat pentru 2013

Ca la orice ajutor din partea unui stat, s-au ingramadit pe liste si cei cu active de sute de mii de euro sau peste 1 milion de euro 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.