STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Piata Valutara

Ce a determinat criza monedelor din țările emergente?

Pe măsură ce economia globală își revine după criza începută în 2007-2008, inversarea treptată a politicii monetare relaxate a Statelor Unite și a altor economii mari dezvăluie fisuri în anumite piețe emergente dinamice, care au fost considerate, până nu demult, motoare de creștere în timpul crizei.

Argentine-Peso-650x400În 2009, când produsul intern brut al economiilor avansate a scăzut cu 3,43%, economiile emergente au înregistrat un avans de 3,1%. În consecință, s-au realizat infuzii considerabile de capital pe aceste piețe, de la investitori în căutarea unui loc unde își puteau înmulți banii (investițiile de potofoliu) până la corporații multinaționale care investeau direct în parcuri industriale (FDI-ISD=investițiile străine directe).

Dar, ca regula generală, investitorii de portofoliu nu își plasează banii în piețele emergente așa cum o fac în cele dezvoltate. Ei furnizează capital din belșug atunci când economia se află în perioadă de boom și îl retrag pe măsură ce economia scade. Acest fenomen are ca efect apariția mormanelor de monedă locală devalorizată, monedă pe care banca centrală este obligată să o sprijine.

Din cauza presiunii crescânde asupra monedelor naționale, în mijlocul anului 2013, Indonezia (IDR), Africa de Sud (ZAR), Brazilia (BRL), India (INR), și Turcia (TRY), țări aflate odată în plină expansiune, au fost supranumite „Cele Cinci Fragile” („Fragile Five„).

Teama de slăbire a economiilor emergente – și reacțiile de panică care ar urma – reprezintă un stimulent mai mare pentru deprecierea monedelor decât slăbiciunea în sine a acestora, a subliniat Wolfgang Koester, director executiv și co-fondator al FiREapps, un furnizor de instrumente de gestionare a riscului valutar.

Acest fenomen s-a manifestat în prim-plan în decursul lunii ianuarie – anul curent. Peso-ul argentinian a scăzut cu 15% într-o singura zi (23 ianuarie 2014), panica răspândindu-se rapid și către alte piețe emergente, cel mai vizibil în Turcia, Africa de Sud, Rusia și Brazilia.

A fost ceea ce Bloomberg a numit „cea mai mare vânzare la preț redus în monedele naționale ale piețelor emergente din 2009 și până în prezent”. Acest fenomen a generat griji privind o potențială criză în piețele emergente care, la rândul ei, ar putea submina redresarea economică la nivel mondial.

Evoluția monedelor din Argentina, Brazilia, Rusia, Turcia și Africa de Sud

în raport cu dolarul american (USD)

bunbun

Grafic realizat cu date de pe Yahoo Finance

  • ARS – Peso argentinian
  • BRL – Real brazilian
  • RUB – Rublă rusească
  • TRY – Liră turcească
  • ZAR – Rand sud-african

Argentina  –  În ianuarie, peso-ul argentinian a scăzut cu 23%. Deprecierea cea mai abruptă a peso-ului de la criza financiară din 2002 a Argentinei a fost declanșată de decizia băncii centrale de a opri intervenția pe piețele interne pentru a menține valoarea monedei – o intervenție care a fost din ce în ce mai costisitoare, epuizând pas cu pas rezervele valutare ale țării.

Brazilia – Realul brazilian s-a depreciat în raport cu dolarul, iar guvernul a intervenit rapid pe piața de schimb valutar. Brazilia a introdus un program de răscumpărare de valută și swap valutar în valoare de 60 miliarde de dolari, care a stabilizat moneda.

Rusia  –  În ianuarie, rubla rusească a scăzut cu 7%, atingând minimul ultimilor cinci ani. Spre deosebire de băncile centrale din Turcia și Africa de Sud, care au ridicat ratele dobânzilor în încercarea de a-și sprijini monedele naționale, banca centrală a Rusiei nu a intervenit pe piețele financiare.

Turcia  –  Lira turcească a scăzut cu 6% în luna ianuarie. La 28 ianuarie, banca centrală a luat măsuri pentru a opri deprecierea lirei, ridicând rata de referință la facilitatea de creditare pe o săptămână de la 4,5% la 10%.

Africa de Sud  –  Rand-ul sud-african a scăzut cu 7,5% în luna ianuarie, atingând cel mai slab nivel din 2008. Moneda a continuat să scadă chiar și după ce banca centrală a ridicat rata dobânzii de referință la 5,5% de la 5,0% – prima creștere a ratei în aproape șase ani.

Benoit Anne, directorul global pe strategia piețelor emergente la Société Générale, a rezumat situația actuală, punctând faptul că „piețele globale emergente tranzacționează, în prezent, pe fondul unei stări exagerate de panică.”

Cauzele stării de panică

Potrivit analizei publicate în Forbes de Wolfgang Koester, pe piețele în curs de dezoltare există o confluență de factori.

1.         Retragerea de lichidități ale Statelor Unite

Din septembrie 2012, Banca Federală a pompat cantități masive de lichidități (85 miliarde de dolari fiind nivelul maxim) în fiecare lună pe piața mondială, proces ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de „relaxare cantitativă” (quantitative easing).  În decembrie 2013, Ben Bernanke, președintele Fed de atunci (Janet L. Yellen în prezent), a făcut primul pas spre închiderea robinetului de lichidități – o reducere de 10 miliarde de dolari. La data de 29 ianuarie, Fed a anunțat că va reduce cumpărarea de obligațiuni cu încă 10 miliarde de dolari, ajungând la 65 miliarde de dolari pe lună.

O mare parte din capitalul pe care Fed îl injecta în piață prin cumpărare de obligațiuni curgea indirect în piețele emergente. Odată cu încetinirea procesului de relaxare cantitativă, acea lichiditate se micșorează, ducând la dispariția „banilor ușori”. În consecință, creșterea pe piețele emergente va fi, aproape de fiecare dată, mult mai scumpă și mai lentă, existând și posibilitatea declanșării unei crize. Robert Kahn, un colaborator senior la Consiliul pentru Relații Externe, explică „Dacă te uiți la multitudinea crizelor anterioare de pe piețele în curs de dezvoltare, multe dintre ele au fost declanșate de o înăsprire a condițiilor monetare la nivel mondial”.

2.         Încetinirea multor economii emergente odată cu retragerea lichidităților

Al doilea factor care provoacă panică pe piața în curs de dezvoltare este faptul că, în timp ce cantitatea de lichiditate se micșorează, economiile multor piețe emergente încetinesc. Mulți analiști cred că actuala vânzare la preț redus a fost precipitată de un raport care arată o încetinire în China.

Bloomberg a explicat că monedele țărilor în curs de dezvoltare au fost vândute la preț redus după ce un raport de la HSBC Holdings Plc și Markit Economics a indicat că industria de prelucrare a Chinei s-ar putea contracta pentru prima dată în șase luni (adăugându-se la îngrijorarea conform căreia creșterea economică chineză își pierde din avânt). China nu este numai cea mai mare economie de piață în curs de dezvoltare din lume, ci este, de asemenea, cel mai mare importator din alte piețe emergente. Prin urmare, o încetinire în China poate crea oricând un efect de domino. 

Factori particulari de la o țară la alta

Oprirea robinetului de lichidități din SUA și slăbirea economiilor emergente duc la volatilitatea monedei, ceea ce duce la panică, ceea ce duce la și mai multă volatilitate. Totuși, acest cerc vicios, precum și ceilalți factori externi, de cele mai multe ori amplifică crizele financiare deja declanșate din cauza deficiențelor economice, sociale și politice locale.

UntitledSursă: Deutsche Bank Research, Bussines Insider

Monedele în declin reprezintă o adevărată problemă doar în cazul în care există împrumuturi în altă valută. Piețele emergente au făcut această greșeală în 1997 (criza financiară din Asia de Est), pe care, cu excepția Turciei, nu au repetat-o.

Pe de altă parte, Argentina, o țară cu un potențial extrem de ridicat și o istorie economică lăudabilă, a ajuns în aceeași situație cu celelalte țări emergente și din cauza contextului politic și economic local (zeci de ani de corupție, datorii și centralizare economică dusă la extrem).

În concluzie, deși piețele emergente au progresat puternic pe măsuri economice și tehnologice, ele au înregistrat un avans mult mai mic pe indicatori sociali și politici. Ca urmare, creșterile economice înregistrate începând cu anul 2000 nu au fost suficiente pentru dezvoltarea lor ca societăți, așa cum ne arată Indicele ESCAPE al PwC.

Noul Indice ESCAPE al PwC este un instrument de măsurare integrată a performanței și progresului unei țări în timp. Indicele analizează cinci dimensiuni relevante pentru a evita ‘capcana veniturilor medii’ pentru economiile în curs de dezvoltare sau, pentru economiile avansate, evitarea stagnării dupa criza financiară:

  • Creștere economică și stabilitate
  • Progres social și coeziune
  • Tehnologie de comunicare
  • Instituții politice
  • Sustenabilitatea mediului

 

 Nicoleta Roșu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.