STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Integrare EUROPEANA

Ce a obtinut Marea Britanie in cadrul acordului cu UE

David CameronPremierul Marii Britanii, David Cameron, a negociat intens cu Uniunea Europeana (UE), zilele acestea, un stat special al tarii in cadrul Uniunii. O scrisoare din noiembrie 2015, adresata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, arata ceea ce dorea Cameron sa obtina, printr-o serie de compromisuri, deseori formulate intr-un limbaj diplomatic ambiguu, dupa cum noteaza AFP.

Imigratie

Sub presiunea concetatenilor sai si a Partidului Conservator (de guvernamant in Marea Britanie) impotriva cresterii imigratiei, Cameron voia un moratoriu, cu o durata de patru ani, pentru cetatenii din UE aflati in regat si care aspira la ajutoare si locuinte sociale. Cameron voia, de asemenea, sa-i împiedice pe acesti migranti sa beneficieze de alocatii familiale pentru copiii lor rămași în străinătate.

In conditiile opozitiei unor tari din Europa de Est, Cameron a obtinut o clauza de salvgardare de sapte ani privind unele ajutoare sociale pentru noii migranti, ce permite o limitare a acordarii lor, potrivit unei scări graduale. Va fi introdus, de asemenea, un sistem de indexare a alocatiilor familiale cu nivelul de trai din  tarile unde se afla copiii. Aceasta se aplică noilor solicitanti, dar se poate extinde si la beneficiarii actuali, incepand din 2020.

Suveranitate

Pentru a le raspunde celor nelinistiti in privinta „jugului” Bruxellesului asupra institutiilor britanice, Cameron cerea posibilitatea de a scapa de angajarea spre ”o Uniune tot mai stransa”. Concret, el facea apel la un sistem de ”cartonas rosu” care i-ar permite unui grup de parlamente nationale sa opuna un veto la orice legislatie europeana.

Premierul britanic s-a asigurat de o exceptare pentru Regatul Unit in ceeea ce priveste ”Uniunea tot mai stransa”, care trebuie inscrisa in tratate, daca se iveste ocazia remanierii lor. ”Cartonasul roșu” este prezent cu conditia unei aliante de 55 % din voturile alocate parlamentelor nationale, ceea ce practic il face complicat. Referitor la principiul subsidiaritatii, Cameron a indicat ca el prevede luarea de noi masuri pentru protejarea suveranitatii britanice.

Guvernanta economica

Cameron nu doreste ca marea Britanie sa adopte vreodata moneda unica europeana, euro, si nici ca britanicii sa plateasca pentru crizele din zona euro.

David Cameron sustine ca obtinut protectie pentru City-ul londonez impotriva oricaror discriminari din partea unor tari care folosesc moneda euro, estimand ca UE recunoaste, ”pentru prima data”, ca ea are mai multe monede. Dar vocabularul textului ramane ambiguu: institutiile UE ”vor facilita coexistenta intre mai multe perspective”. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , a insistat ca acordul nu-i ofera Londrei nici un veto in materie de decizie.

Competitivitate

Mai putine sarcini administrative, libera circulatie a capitalului, a bunurilor si serviciilor: acestea erau cele cerute de Cameron in acest domeniu. Aceasta parte n-a fost niciodata, intr-adevar problematica, deoarece competitivitatea este o prioritate a Comisiei lui Juncker. Blocul comunitar a cazut de acord pentru ”ameliorarea competitivitatii” si luarea de ”masuri concrete” pentru a avansa.

Compromisul a fost dureros, dar necesar. El acorda Regatului Unit un loc cu totul special in cadrul UE. Dupa doua zile si o noapte de negocieri intense la Bruxelles, David Cameron a castigat un pariu cu el însusi. El si-a securizat astfel si pozitia in Partidul Conservator fata de membrii eurosceptici ai partidului care l-au impins la aceste negocieri.

Toate aceste garantii obtinute acum de Londra  nu valoreaza nimic daca britanicii aleg sa paraseasca UE in urma referendumului din iunie 2016, concluzioneaza AFP.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.