STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, LIFE-STYLE & HOBBY, Energie & Utilitati & Infrastructura, M&A & VentureCapital & Private Equity, Stiinta & Tehnologie

Cateva start-up-uri isi asuma provocarea experimentelor Fuziunii Nucleare

fuziune nuclearaUn grup de start-up-uri promite o noua sursa virtuala si nelimitata de energie, la care de altfel viseaza demult omenirea, una care nu se incadreaza in nicio categorie de gaze ce contribuie la incalzirea globala – fuziunea nucleara. Unii fizicieni nu se ascund sa isi arate scepticismul si spun ca aceste companii – cu toate finantarile lor private – nu pot fi mai eficiente decat proiectele guvernamentale lansate mai demult.

Fuziunea nucleara, energia provenita din reactia ce da nastere luminii solare, inca nu a fost inventata. Lumea viseaza la ea, insa deocamdata, pe Pamant, sursa energiei are la baza fisiunea nucleara.

Multi oameni de stiinta din institutii guvernamentale si cercetatori din universitati nu au reusit sa gaseasca o alta sursa de energie, cu tot efortul lor de zeci de ani de munca si cu toate miliardele de dolari bagate in cercetare. In prezent, o mana de companii tinere sustin ca, sprijiniti de sutele de milioane de dolari proveniti dinspre firmele si fondurile cu capital de risc si de oameni bogati din industria tehnologiei, pot reusi acolo unde guvernul a esuat, fuziunea nucleara, dupa cum scrie the New York Times (NYT).

Fuziunea nucleara este una dintre multele arii de cercetare stiintifica si, iata, ca energia primeste sprijinul firmelor cu capitaluri de risc. Totusi, investitiile acestora in start-up-urile preocupate de fuziune, ca si in alte arii ale stiintei, palesc in comparatie cu banii cheltuiti de guverne, de-a lungul timpului, precizeaza publicatia americana.

Insa, unele semne de progres, inclusiv cateva rezultate ce au eclipsat proiectele guvernamentale, au dat speranta unor oameni de stiinta ca aceste companii tinere ar putea ajuta la dezvoltarea unui reactor de fuziune, in timpul existentei lor.

Cel putin, acesti cercetatori vorbesc despre un joc al increderii – chiar daca istoria stiintei fuziunii este presarata cu frustrari si false inceputuri. Alti oameni de stiinta preocupati de fuziune, neputand evalua rezultatele stiintifice nepublicate ale start-up-urilor, au indoileli in privinta faptului ca acestea ar avea vreo sansa de reusita (vom izbuti sa inlocuim actuala metoda de obtinere a energiei nucleare – fisiunea – prin fuziune, considerata mult mai sigura si mai eficienta? Este intrebarea pe care si-o pun oamenii de stiinta, in prezent – n.r.).

Fuziunea nucleara se produce atunci cand doi atomi sunt atat de strans uniti incat fuzioneaza. (Fuziunea nucleara ar putea fi descrisa sumar ca fiind „procesul invers” fisiunii. In loc de spargerea unui nucleu in fragmente mai mici, cum se intampla in cazul fisiunii, aici este vorba despre unirea a doua nuclee mai mici pentru a forma unul mai mare – n.r.). Astfel, un singur atom mai mare poate elibera o cantitate uriasa de energie in procesul de formare.

Acest fenomen se produce natural in centrul Soarelui, unde gravitatia zdrobeste usor hidrogenul din heliu si imprastie mai departe lumina Soarelui care ajunge pe Pamant. Insa, pe Pamant, incalzirea hidrogenului, care sa fie suficient de dens pentru a sustine o reactie de fuziune controlata, una care sa nu explodeze precum o bomba termonucleara, ramane o provocare.

Posibilitatea unei surse de energie „inversa” constituie o mare provocare pentru cercetare. Reactiile de fuziune nu elibereaza dioxid de carbon. Combustibilul lor, derivat din apa, este din abundenta. Comparativ cu reactoarele nucleare ale timpului nostru, care produc energie prin divizarea atomilor in mai multe parti, o centrala de fuziune ar produce putine deseuri radioactive.

Fondatorul Amazon, Jeffrey P. Bezos, a investit in General Fusion, un start-up canadian din Burnaby, British Columbia, iar Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, este un alt investitor din tehnologie, care pariaza pe companiile care cerceteaza fuziunea.

De fapt, ceea ce incearca aceste start-up-uri sa faca este sa perfectioneze cateva dintre ideile guvernamentale lasate „la marginea drumului” – considerate la un moment dat piste false sau fundaturi. General Fusion aplica o metoda pe baza de pistoane pentru a genera unde de soc prin gazul de hidrogen. Comprimati suficient de tare, atomii de hidrogen vor incepe sa fuzioneze. General Fusion a atras aproximativ 74 milioane de dolari de la investitori privati si alte 20 milioane de dolari de la guvernul Canadei, in acest proiect, potrivit NYT.

Ideea General Fusion de a compresa o minge de hidrogen este, de fapt, imprumutata dintr-un proiect guvernamental, abandonat cu zeci de ani in urma. Contributia inovativa a companiei consta in utilizarea unor pistoane tun de marime mare pentru compresie.

Criticii din zona fizicii nucleare sustin ca este putin probabil ca start-up-urile sa reuseasca cu astfel de abordari alternative. In plus, fondurile private nu pot sustine astfel de proiecte ambitioase de marimea celor guvernamentale, cum ar fi proiectul Reactorului Experimental Termonuclear sau ITER, un urias tokamak (dispozitiv cu un camp magnetic ce limiteaza o plasma – n.r.) construit in Franta de Uniunea Europeana, alaturi de Statele Unite si alte cinci tari si care a costat aproximativ 14 miliarde de dolari. Statele Unite a asigurat circa 9% din investitia in acest proiect.

In contra replica la criticile unor fizicieni, start-up-urile afirma cu tarie ca pot fi mult mai eficiente decat guvernul, in astfel de proiecte de fuziune. Acestea nu se lasa sub nicio forma descurajate, nici chiar de experimentele anterioare nereusite sau de pasii marunti facuti pana acum si cu intarziere.

„Ne miscam foarte repede”, sustine Michael Delage, vicepresedinte pentru strategie in cadrul General Fusion. „Este vorba de doi ani, de trei sau patru ani? Poate. Va vom anunta cand vom ajunge acolo”, a spus Delage increzator.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.