STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Energie & Utilitati & Infrastructura

Cat va fi pretul la pompa daca barilul coboara la 40$, sau ajunge inapoi la 60$?

Baril_PretPompa_Ian2015

 

Autor: Cristian Tudorescu

Barilul de petrol brut („Crude Oil”) a scazut in ultimele 6 luni cu mai mult de 50%, iar pretul combustibilului la pompa a consemnat un minus 18-20%, de la caz la caz, in aceeasi perioada. Avand in vedere compunerea pretului pe principalele sortimente de combustibil (benzina, respectiv motorina), constatam ca deja s-a produs ieftinirea asteptata ‘matematic’. Cu alte cuvinte, daca barilul ramane in intervalul 45-50$ pe pietele internationale, nu putem anticipa alte ieftiniri semnificative.

Baril_Combustibil_photo2

 

Majoritatea componentelor din pretul unui litru de combustibil sunt rigide sau aproape rigide:

ACCIZE si partea de TVA aplicabila lor (TVA peste acciza, desi principiul a fost combatut in repetate randuri de mediul de afaceri) reprezenta circa jumatate din pretul de la mijlocul anului trecut, respectiv 3 – 3,1 RON/litrul de combustibil

– componenta de RAFINARE si DISTRIBUTIE adauga inca aproximativ 0,8-0,9 RON/litru, la care adunand TVA-ul de pe aceasta veriga si platibil de catre consumatorul final, obtinem inca 1 – 1,1 RON la litrul de combustibil. Pe termen scurt, de cateva luni, si aceasta componenta ramane aproape rigida.

Rezulta ca aceste elemente fixe reprezinta 4 – 4,1 RON/litru. Atat contau in vara anului trecut, atat conteaza si acum in pret, ele nu s-au modificat intre timp.

 

Singura componenta variabila a fost cea data de pretul barilului de PETROL BRUT, care reprezenta in iulie-august 2014 doar 35% din pret (2,2 – 2,3 RON/litru). Asadar, estimarea matematica este aceea ca, la o scadere de -55% a acestei componente, a ajuns intre timp sa conteze cu 1 – 1,1 RON intr-un litru.

De unde si preturile actuale de la pompa de 5 – 5,1 RON/litrul de benzina si 5,1 – 5,2 RON/litrul de motorina. Am pastrat in estimari un interval de 10 bani, pentru a ingloba oscilatii pe termen scurt, sau diferente date de politica de marketing a uneia sau alteia dintre companiile de pe piata.

In concluzie:

 

Baril_Combustibil_photo3

 

Cum a evoluat barilul in ultimii 5 ani si ce preturi putem vedea la pompa in perioada urmatoare?

Barilul nu a mai fost sub 50 de dolari din 2009, in toiul crizei financiare – pe fondul cererii globale prabusite pe toate industriile. De aici si tentatia unor analisti de a face o paralela cu anii 2008 – 2009 si a identifica elementele unei noi crize economice, insa pana la observarea mai multor indicii, ar fi o concluzie prematura.

 

Evolutia barilului Aug 2009 – Ian 2015  – in $

Baril_Combustibil_photo4

                                      Sursa: Investing.com

De la nivelul actual de 48$/baril, se vehiculeaza atat scenarii de coborare spre 40$, cat si de revenire la peste 60$ in a doua jumatate a anului. Precizez ca, de regula, revenirile de pret sunt bruste, astfel incat mediul economic ar trebui sa fie pregatit la un moment dat si pentru un baril mai scump decat vedem acum.

Baril_Combustibil_photo5

Acest tabel este util in viitor, pentru a vedea la ce preturi sa ne asteptam atunci cand cotatiile internationale vor arata un baril la 40$, sau poate unul la peste 60$ de dolari in lunile urmatoare.

Decalajul de timp pana cand cotatiile internationale sunt inglobate in pretul la pompa este de 2-3 saptamani, aceasta fiind de obicei perioada de reinnoire a stocurilor companiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.