STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Buget & Finantare Deficit

Cat au incasat Finantele in primele doua luni din 2015

guvern2Finantele au colectat, in primele doua luni din acest an, mai mult de doua treimi din veniturile prog­nozate pentru primul trimestru (T1), iar cheltuielile au fost sub programarea bugetara stabilita.

Banii cheltuiti de la buget, in perioada ianuarie-februarie 2015, reprezinta doar jumatate din nivelul estimat pentru T1, in conditiile in care investitiile continua sa fie amanate. Cheltuielile de capital s-au prabusit cu aproape 40% fata de 2014, scrie ZF.

Ministerul Finantelor a modificat programarea bugetara in acest an pentru ca maximul de cheltuieli publice sa fie realizate in trimestrul al doilea si in trimestrul al treilea, pentru ca in ultimele trei luni ale anului sumele cheltuite sa fie mai mici, contrar obiceiului bugetar din Romania.

Atat pentru trimestrul al doilea, cat si pentru trimestrul al treilea ponderea cheltuielilor si veniturilor bugetare prognozate reprezinta mai mult de un sfert din totalul sumelor estimate pentru intregul an 2015.

Veniturile au ajuns la sfarsitul lui februarie la 33,8 miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de anul trecut, iar cheltuielile au fost ajustate, in primele doua luni ale acestui an, cu 6,2%, pana la 31,5 miliarde de lei.

Pentru primul trimestru 2015, programul bugetat de Finante indica un deficit bugetar de 6,6 miliarde de lei (0,9% din PIB), venituri de 53,2 miliarde de lei – reprezentand 23,5% din nivelul estimat pentru intregul an – si cheltuieli de 59,8 miliarde de lei (25% din total), potrivit datelor Ministerului Finantelor.

La sfarsitul lui ianuarie 2015, bugetul inregistra un excedent de aproape 4 miliarde de lei, dupa primele doua luni surplusul a ajuns la 2,3 miliarde de lei, iar datele estimate pentru primul trimestru indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde de lei, potrivit anuntului facut chiar de catre pre­mierul Victor Ponta.

In primele doua luni din 2015, cheltu­ielile de capital (investitiile sustinute cu bani de la buget) au fost in scadere cu aproape 40%, respectiv 500 milioane de lei, fata de aceeasi perioada din 2014.

Majoritatea tintelor de deficit bugetar agreate cu FMI au fost atinse prin sacrificarea investitiilor. Neglijarea cheltuielilor cu investitiile, insa, mai ales in infrastructura, a lovit direct in capacitatea de redresare a economiei, duypa cum au atras atentia analistii.

Incasarilor bugetare au crescut semnificativ, in primele doua luni din 2015, pe fondul cresterii de 19,5% a incasarilor din TVA si de 14% din accize. Incasarile din contributiile de asigurari au fost mai mici cu 4,5%.

Guvernul mizeaza pentru acest an pe venituri totale de 226,4 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetare sunt estimate la 239,4 miliarde de lei, deficitul fiind de 13 miliarde de lei.

Romania este tara europeana cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor in PIB. Ponderea veniturilor in PIB nu a depasit niciodata pragul de 33%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.