STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, P.I.B. & STATISTICI, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna iunie 2019 cu 15,5% – până la un record de 665 euro

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna iunie, nominal, cu 15,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3.142 lei (echivalentul a 665 de euro – calculat la valoarea medie de schimb valutar BNR pe luna iunie de 4,7252), potrivit datelor comunicatului lunar al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sursa: Adevarul

Creşterea reală a salariului mediu net, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 11,2%.

Scăderi s-au înregistrat în industria de extracţie a cărbunelui și în intermedierile financiare.

În mai, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.101 lei (652 de euro la valoarea medie BNR din mai), în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+14,7%), dar în scădere faţă de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%) și mai mic cu 41 de lei față de creșterea de +1,3% din iunie.

Totodată, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,2%. Indicele câştigului salarial real a fost de 101,5% pentru luna mai faţă de luna precedentă.

În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 47,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi între 9,0% şi 12,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 15,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, de 14,4% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv de 14,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+2,3%)”, se arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.