STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Servicii & Comert & Logistica, M&A & VentureCapital & Private Equity

Carrefour negociaza preluarea Billa Romania

BillaCarrefour negociaza preluarea supermarketurilor Billa din Romania, dupa ce le-au preluat si pe cele din Italia. Pentru magazinele din Romania, nemtii care detin Billa au purtat initial discutii cu Mega Image.

Carrefour a inceput de ceva timp sa cumpere tot mai multe supermarketuri in întreaga lume. Se concentreaza pe acest format mai mic de magazin, iar Billa, desi nu straluceste, are afaceri stabile.

In acest moment, discutiile pentru preluarea supermarketurilor Billa de catre Carrefour se concentreaza pe pret, afirma surse din piata citate de ZF. Francezii ar fi dispusi sa ofere intre 70 si 90 milioane de euro. Aceleasi surse sustin ca pentru magazinele Billa si-au aratat interesul si belgienii de la Mega Image, insa negocierile cu ei au cazut.

Carrefour isi permite sa preia reteaua Billa din Romania, care a avut suisuri si coborasuri, in ultimii ani, scrie ZF. Cel mai recent profit raportat la Finante a fost de doar jumatate de milion de euro. Dupa declansarea crizei, Billa a reusit sa mai obtina un profit mai mare de un milion de euro doar intr-un singur an.

Afacerile Billa au fost influentate si de investitiile in extinderea retelei comerciale, fiind dublat numarul de magazine, in anii de criza. S-a ajuns la un numar de 85 de supermarketuri in toata tara, dar aceasta expansiune nu s-a regasit si in incasari.

Odata cu declansarea crizei, Billa a avut trei ani de scadere a cifrei de afaceri, dupa care a revenit pe crestere in 2012, iar in 2013 a depasit pragul de 300 milioane de euro.

Sursele citate de ZZ spun ca, daca vor esua si negocierile cu Carrefour, Billa isi va relua expansiunea retelei de supermarketuri din Romania. Afacerile Billa sunt controlate de grupul german Rewe, care mai deţine în ţara noastră şi lanţurile comerciale Penny şi Penny Market XXL.

Anul trecut, Rewe a vandut magazinele Billa din Italia, care au fost cumparate, de asemenea, de Carrefour.

Germanii declarau atunci ca se vor concentra doar pe pietele in care au o prezenta puternica. A fost un prim indiciu ca s-ar pregati vanzarea magazinelor Billa din Romania.

Iar preluarea s-ar inscrie si in recenta strategie a celor de la Carrefour, care au inceput sa se concentreze pe formate mai mici de magazine. Pe langa preluarea magazinelor Billa din Italia, francezii au preluat supermarketurile Dia din tara lor, precum si supermarketurile Kiler din Turcia.

In Romania, Carrefour a mai deschis doua supermarketuri in februarie si in aprilie, in Bucuresti si Brasov, si a ajuns la 93 de magazine in acest format. Daca ar prelua operatiunile Billa ar ajunge la o retea de 175 de supermarketuri in Romania.

 

One Comment

  1. am inteles ca din decembrie deja este cumparata reteaua billa de catre carrefour dar toti se intreaba de cand se va deskide acest lant de magazine carrefour?
    ce avize le mei trebuie de stau atata in asteptare ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.