STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, Piata de Capital - BVB, M&A & VentureCapital & Private Equity, Antreprenoriat, Start-Upuri

Candidatii AeRO se prezinta (Partea I): Bittnet Systems, Sameday Courier si Carpathia Capital

AeROPiata AeRO – segmentul Bursei de Valori pentru IMM-uri si startup-uri – se va lansa oficial pe 25 februarie. Pana atunci, BVB organizeaza cateva evenimente de prezentare a antreprenorilor si companiilor candidate la a fi pe AeRO. Mentionam ca cele enumerate mai jos sunt cele mai avansate in procesul de listare. Este foarte probabil sa avem aceste nume listate in primele zile sau saptamani.

 

  • Bittnet Systems – cifra de afaceri in 2014 de 1,84 milioane euro, EBITDA 130.000 euro 

Bittnet Systems este lider pe piata training-urilor in domeniul IT si este integrator de solutii IT. Afacerea fratilor Mihai si Cristian Logofatu detine certificari privind furnizarea de solutii Cisco, Amazon, Microsoft, Oracle, Global Knowledge, HP, Dell si altele.

In 2007, cifra de afaceri era de 30.000 euro, in 2008 apar primele profituri, iar in 2012 este una dintre companiile care obtine finantare in cadrul Venture Connect, incheind anul respectiv cu 0,85 milioane euro vanzari. Anul trecut, cifra de afaceri a trecut de 1,8 milioane de euro, iar conform unor declaratii ale reprezentantilor firmei, obiectivul ambitios al anului 2015 este de a dubla volumul afacerilor.

Bitnett beneficiaza de expertiza unui Board of Advisors, compus din trei oameni: Sergiu Negut – fost CEO al Regina Maria, actualmente antreprenor si Business Angel, Andrei Pitis – antreprenor in IT si Presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), respectiv Dan Stefan – co-fondator Autonom Rent-a-Car, liderul pietei de inchirieri auto din Romania.

 

Bitnett_2014

Nota: Date financiare Bittnet Systems in mii euro

Compania are 25 de oameni in echipa, 10 ingineri certificati, iar pe finalul anului trecut a deschis un birou la Cluj. Planurile de viitor includ prezenta in 4 orase mari ale tarii.

 

Vizualizeaza aici Prezentarea Bittnet Systems

 

  • Sameday Courier (compania Delivery Solutions) – cifra de afaceri 2014 de 1,6 milioane de euro, EBITDA de 140.000 euro 

Sameday Courier este prima si actualmente singura companie de nisa de pe piata romaneasca de curierat rapid, fiind axata pe livrarea expedierilor in aceeasi zi, atat la nivel local cat si international. Compania este detinuta de Octavian Badescu – 70% si Lucian Baltaru – 30% si a anuntat intentia de a vinde prin intermediul AeRO un pachet de 10% din actiuni, acesta reprezentand criteriul de free-float impus de Bursa.

Focusul principal este livrarea in aceeasi zi, insa compania ofera si solutii „tailor-made”, cum ar fi livrari la temperatura controlata, bunuri fragile flori sau mancare, apoi livrari „next day”, precum si servicii de tip postal, odata cu liberalizarea acestei piete.

Estimarile financiare indica o tinta de cifra de afaceri in 2015 de 2,2 milioane euro si un profit EBITDA de 0,4 milioane euro.

SamedayCourier_2014

 

Vizualizeaza aici Prezentarea Sameday Courier

 

  • Carpathia Capital – fond de investitii care va plasa in companii listate pe AeRO

Conceptul fondului este adus de polonezii de la INC Capital – consultant autorizat AeRO. Carpathia Capital face parte din acelasi grup de entitati si va plasa sumele investitorilor in companii de pe AeRO. Fondul opereaza ca un Venture Capital si/sau Private Equity Fund in Romania si Europa Centrala si de Est. Carpathia Capital va fi la randul lui listat pe AeRO, pentru a oferi investitorilor posibilitatea de exit. Fondul va putea iesi din companii, de asemenea prin AeRO.

Oportunitatea de a intra pe piata romaneasca cu acest model de fond, functional si pe NewConnect-ul polonez, este decalajul Romaniei fata de Polonia. Prezentarea de mai jos citeaza raportul Erste Group: „Poland – Reading Romania’s Newspaper of Tomorrow” reflectat si pe EconomicZoom.ro

Prin trei plasamente private, Carpathia Capital a ridicat circa 1,5 milioane euro pana acum si are in derulare inca o runda de aproximativ 0,8 milioane euro. De principiu, fondul plaseaza intre 50 – 150.000 euro intr-o companie si are o abordare de tip Venture Capital privind riscul: administratorii se asteapta ca dintr-un esantion de zece companii, una din ele sa aiba o performanta stelara, 6-7 sa aiba performante rezonabile, iar 2 sau 3 sa reprezinte un esec investitional, dupa cum declara Jaroslaw Rutkowski, reprezentant al fondului.

Profilul companiei in care ar investi Carpathia Capital: societate care indeplineste criteriile de listare pe AeRO, are un anumit track record al rezultatelor financiare – minim 1-2 ani de venituri, eventual profitabilitate. Insa au fost si situatii in care, pe piata poloneza, fondul a investit in 2007 „intr-o companie cu 3 angajati, iar sapte ani mai tarziu cifra de afaceri depaseste 1.6 miliarde zloti (n.red aprox 400 milioane de euro)”, a declarat mai departe Jaroslaw Rutkowski – Carpathia Capital.

 

Vizualizeaza aici Prezentarea Carpathia Capital

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.