STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Insolventa & Lichidatori

Principalele prevederi ale proiectului Legii insolvenţei persoanelor fizice

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice. Toate grupurile parlamentare au susţinut acest proiect iniţiat de deputatul PSD Ana Birchal şi de alţi 153 de parlamentari.

Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect.

judecator-400x250Proiectul legii insolvenței prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani. În momentul în care îşi deschide procedura de insolvenţă, debitorul nu mai poate fi executat silit şi este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.

Proiectul mai prevede că orice debitor care după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii ştie că nu mai poate să îşi achite aceste datorii poate să ceară intrarea în insolvenţă şi, în felul acesta, să se poată redresa financiar în baza acestui plan de rambursare.

De prevederile legii vor beneficia persoanele care:

  • au domiciliul permanent în România
  • bunurile sau sursa veniturilor se regăsesc în România
  • nu acționează ca persoane fizice autorizate la momentul solicitării declanșării procedurii de insolvență
  • nu au nicio datorie care rezultă din activități comerciale desfășurate în nume propriu

Potrivit documentului, majoritatea membrilor UE beneficiază de legislație care reglementează insolvența persoanelor fizice în favoarea debitorilor de bună-credință. Semnatarii mai spun că proiectul are la bază analiza legislației din Germania, Marea Britanie, Franța, Austria, SUA, Cehia, Italia, Polonia, Slovacia, Singapore și Australia.

“Proiectul are la bază studii din 12 state şi este rezultatul dezbaterilor purtate încă din martie 2014 cu toate instituţiile implicate”, a spus Birchal.

Actul normativ a fost avizat favorabil de guvern, în octombrie 2014, cu toate că, în ultimii doi ani, inclusiv în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în primăvara anului trecut, Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru a nu fi adoptată o legislaţie privind falimentul personal, nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor.

Și Banca Naţională a României s-a opus iniţiativelor, invocând stabilitatea sistemului bancar şi posibilitatea ca băncile, confruntate cu legiferarea falimentului personal, să ceară mai multe garanţii pentru credite şi să restricţioneze accesul la finanţare.

Impactul aplicării legii insolvenței persoanelor fizice asupra portofoliilor de credite ale băncilor ajunge la 3,5 miliarde lei, potrivit unui calcul realizat de Asociația Română a Băncilor pe baza insolvențelor persoanelor fizice la nivel european, a declarat președintele executiv, Florin Dănescu.

De asemeni, CITR, companie specializată în practica privind insolvenţa, precizează că legea insolvenţei persoanelor fizice va aduce beneficii importante acestora, oferind protecţie datornicilor de bună credinţă în faţa creditorilor, dar are lacune care îi vor îngreuna aplicarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.