STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, Buget & Finantare Deficit

Calculul „taxei pe stalp” indica incasari de 1,5 miliarde de lei

Liviu VoineaEstimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, dar in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la o emisiune TV.

„La taxa pe stalp, noi, cand am făcut calculul, am prevazut-o in buget la 488 milioane de lei, dar calculul nostru arata 1,5 miliarde de lei. (…) Numai ca trebuie sa fie de acord si partenerii nostri internationali, Fondul Monetar si Comisia Europeana. (…) Noi am calculat plecand de la totalul constructiilor aflate in bilanturile companiilor impozitul de 1,5 minus ce se impoziteaza deja si asa ne-a dat suma respectiva”, a explicat Liviu Voinea. „Oricum, acest impozit este deductibil din impozitul pe profit si ramane un miliard si jumatate, cam atat am estimat, dar in buget este trecut jumatate de miliard”, a continuat ministrul delegat.

El a precizat, totodata, ca FMI a spus, la un moment dat, cu care este de acord, ca Romania nu colecteaza 100% din nicio taxa si ca aceasta este o taxa noua, asadar riscul de necolectare este mai mare. FMI considera ca se va reusi colectarea doar a unei treimi cu aproximatie din estimarile guvernului.

Voinea a subliniat ca impozitul pe constructiile speciale se colecteaza de doua ori pe an, prima colectare fiind pe 25 mai 2014. „Haideti sa vedem pe 25 mai cat se colecteaza si, daca va fi cazul, la rectificare vom avea o rectificare pozitiva. Dar e mai bine sa ai un pic de spatiu in buget decat sa fii la limita si sa reintri in procedura de deficit excesiv”, a spus ministrul delegat pentru Buget.

Referitor la taxarea veniturilor suplimentare de la producatorii de gaze, Voinea a afirmat ca, dupa introducerea acestei taxe, s-a incasat doar o treime din estimare. Totodata, el a adaugat ca acest impozit se colecteaza din 2013, intrand in vigoare la 1 februarie si a fost un impozit nou. „Fiind impozit relativ nou si incasat in 2013, s-a vazut cat s-a incasat efectiv si s-a plecat in estimare de la cat s-a incasat efectiv”.

In opinia sa, cu astfel de „estimari conservatoare”, Romania a reusit, anul trecut, sa aiba cel mai mic deficit bugetar din istorie, de 2,3% din PIB pe metodologie europeana, incluzand aici ”ceva ce n-a fost niciodata inclus”, si anume datoriile pentru restituirea proprietatilor, datoriile pentru Fondul de Mediu.

Declaratiile privind impozitul pe constructii vor trebui depuse pe 25 mai, iar impozitul efectiv platit in doua transe egale, pe 25 mai si 25 septembrie. Impozitul pe constructiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora si vizeaza numai persoanele juridice. Acesta se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.