STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata de Capital - BVB

BVB dezvolta o retea de profesionisti pentru listarile pe AeRO

BVB1Pentru stimularea si inlesnirea listarilor pe noul sistem alternativ de tranzactionare a Bursei de Valori din Bucuresti (BVB), AeRo, destinat IMM-urilor, institutia bursiera va dezvolta o retea profesionala, care sa faciliteze respectivele operatiuni.

Mai exact, BVB va autoriza consultanti privati care sa faciliteze accesul pe piata de capital a companiilor mici si mijlocii si sa intermedieze tranzactia initiala. Acestia vor fi recrutati din randul firmelor de avocatura, a auditorilor sau a altor companii cu profil financiar, care au deja clienti IMM-uri si care le pot ajuta sa obtina finantare prin bursa, dupa cum afirma Ludwig Sobolewski, directorul general al BVB.

Consultantul autorizat va avea misiunea de a urmari bilanturile companiilor, prezentate in demersul acestora de a accesa piata, in sensul de a nu contine inadvertente sau sa nu fie false. Firmele de consultanta trebuie sa aiba un anumit nivel de profesionalism si o anumita reputatie, ca garantie ca nu vor gresi in recomandarile pe care le vor face.

Prin natura pietei, inevitabil vor fi firme care vor dezamagi investitorii, admite Sobolewski, si de aceea este important ca intermediarii plasamentelor private, care preced listarea, sa fie atenti sa nu se strecoarea companii care inseala in privinta cifrelor business-ului pe care il deruleaza.

Noul sistem alternativ de tranzactionare, AeRO, va fi accesibil pana la sfarsitul acestui an, dupa ce va primi autorizarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit directorului general al BVB. Capitalizarea minima a unei firme ce doreste sa acceseze AeRo este de 250.000 de euro si trebuie sa realizeze o oferta publica sau un plasament privat pentru cel putin 10% din actiuni (sau minimum 30 de investitori), asadar sa aiba un free-float acceptabil.

Listarea se va face in baza unui document informativ, si nu printr-un prospect aprobat de ASF ca in cazul pietei reglementate. Criteriul de admitere pe AeRo este foarte jos, astfel ca orice companie care doreste sa atraga finantare prin bursa, o poate face, sustine conducerea BVB. In cazul in care se va face o oferta publica, totusi, pentru listarea pe AeRO, emitentul va achita catre ASF 0,10% din valoarea IPO-ului, la inchiderea acestuia. In plus, aprobarea anuntului preliminar costa 1.000 de lei.

BVB si-a construit deja grupuri de lucru la Bucuresti, Sighisoara si Targu Mures. Reprezentantii Bursei sustin ca este foarte mult spatiu pentru dezvoltarea noului segment AeRO. In primul rand pentru ca exista un numar ridicat de profesionisti si antreprenori cu inalta educatie, care cunosc piata  si doresc sa se asocieze, argumenteaza acestia. In al doilea rand, s-a constatat, in cadrul mai multor intalniri, existenta unui grup relativ extins de oameni care doresc sa investeasca in actiuni ale unor IMM-uri si care, asadar, ar urma sa constituie baza investitorilor in noua piata de tranzactionare.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.