STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, INTERNATIONAL, Piata de Capital - BVB

Bursele din China au scăzut cu 7% în prima şedinţă a anului. La Bucureşti piaţa coboară cu sub 1%

Bursele din China au scăzut cu 7% luni, prima şedinţă de tranzacţionare din 2016, după date slabe privind cea mai mare economie din Asia, iar impactul negativ a fost resimţit şi pe pieţele europene, inclusiv pe bursa de la Bucureşti, unde declinul se situează la numai 0,9% după primele tranzacţii, conform Mediafax.

Piata-de-capital-din-Romania--In-ce-merita-sa-investim-in-2013-Principalul indice al bursei de la Shanghai a coborât cu 7%, iar cel de la Shenzen cu 6,9%, cele două pieţe fiind oprite pentru prima dată cu aproximativ 90 de minute înainte de ora obişnuită de închidere, potrivit Reuters.

Vânzarea de acţiuni s-a intensificat după o suspendare de 15 minute a tranzacţiilor într-un moment în care pieţele erau pe minus cu aproximativ 5%, iar autorităţile au luat la scurt timp de la reluarea operaţiunilor decizia de a opri schimburile pentru tot restul zilei.

Autorităţile din China au apelat pentru prima dată la această măsură, al cărei scop este de a reduce volatilitatea.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong, unde şedinţa s-a desfăşurat normal, a coborât cu 3%.

Un sondaj privat a arătat mai devreme pe parcursul zilei de luni că activitatea fabricilor din China a încetinit în decembrie pentru a zecea lună consecutiv, ritmul fiind mai accelerat decât în noiembrie.

Un sondaj similar, dar realizat de către autorităţi şi vizând companiile mari controlate de stat, a arătat vineri o a cincea lună de contracţie, însă activitatea din sectorul serviciilor ar putea atenua impactul.

Investitorii au vândut, de asemenea, acţiuni înainte să expire o interdicţie de vânzare impusă marilor acţionari ai companiilor listate în vara anului trecut, când bursele din China au trecut printr-o perioadă de volatilitate puternică, cu impact semnificativ inclusiv pe piaţa de capital de la Bucureşti.

Pe Bursa de Valori Bucureşti, principalii indici, BET şi BET Plus, se aflau în scădere cu 0,9% în jurul orei 10:30, lichiditatea fiind de aproximativ 1,5 milioane de lei.

„În principal evoluţia din China este cauza. Nu sunt alte informaţii care să fi condus la scăderea pieţei noastre. Scăderile din China se văd şi în indicii pieţelor europene”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Marile pieţe europene au deschis în scădere, influenţate de datele economice din China. Indicele FTSE 100 (Londra) a coborât cu 1,7%, DAX (Frankfurt) cu 3,4%, iar CAC (Paris) cu 2,3%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.