STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Politica Energetica

Bulgaria a sistat lucrarile la gazoductul South Stream

gazoduct South StreamNoul ministru bulgar al Economiei si Energiei, Vasil Shtonov, a cerut luni grupului energetic national Bulgarian Energy Holding (BEH) sa suspende toate operatiunile in legatura cu gazoductul South Stream, pana cand acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene, dupa cum transmite BTA.

Intr-o scrisoare trimisa BEH, ministrul Vasil Shtonov cere companiei sa suspende orice procedura de licitatie precum si semnarea oricaror noi acorduri in legatură cu South Stream.

Decizia autoritatilor de la Sofia vine la aproximativ o luna dupa ce Comisia Europeana a cerut Guvernului bulgar sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, in asteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislatia europeana. Executivul european sustine ca South Stream nu respecta decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele care transporta gazele naturale, iar dupa anexarea Crimeei de catre Rusia a pus procesul de aprobare in asteptare.

Gazoductul South Stream porneste din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se ramifica, o data spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei.

Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, iar primele livrari spre Europa sunt programate pentru decembrie 2015. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni Italia, cu 20%, in timp ce Wintershall Holding Germania si EDF Franta au o participatie de cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.