STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit

Bugetul general consolidat a avut un excedent de 3,95 mld. lei în ianuarie 2015

Bugetul consolidat a avut în ianuarie un excedent de 3,95 miliarde lei, reprezentând 0,56% din PIB, de două ori şi jumătate mai mare faţă de cel din ianuarie 2014, după ce a atras venituri de 18,4 miliarde lei, cele mai mari creşteri fiind consemnate la veniturile nefiscale şi impozitul pe profit, scrie Mediafax.

deficitul-bugetar-al-romaniei-in-tinta-convenita-cu-fmi_article-main-imageÎn ianuarie 2014, bugetul a avut un excedent de 1,5 miliarde lei, cu o pondere în PIB de 0,22%.

Veniturile bugetului consolidat s-au situat în luna ianuarie la 18,4 miliarde lei (2,6% din PIB), fiind mai mari cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Creşteri semnificative au fost consemnate la categoria veniturilor nefiscale, cu 25,4%, la 1,87 miliarde lei, ţi la impozitul pe profit, cu 23,8%, la 306 milioane lei. Totodată, la veniturile din TVA s-a înregistrat o creştere de 18,5%, la 5,96 miliarde lei, iar la impozitul pe venit au fost atrase 2,32 miliarde lei, în urcare cu 16,9%.

Încasările din accize s-au redus cu 11,6%, la aproape 2,1 miliarde lei, iar cele din contribuţii sociale cu 3,4%, la circa 4,6 miliarde lei. La nivelul administraţiilor locale, veniturile din impozite şi taxe pe proprietate s-au majorat cu 11,5%, la 317,2 milioane lei.

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat s-au plasat la 14,4 miliarde lei, respectiv 2% din PIB, fiind mai mici cu 10,7% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (cu 0,4 puncte ca pondere în PIB). Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 25,1%, la 2,14 miliarde lei.

„Scăderea se regăseşte la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, datorită plăţii în luna ianuarie 2014 a arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale”, precizează Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, s-au situat la 682,6 milioane lei (0,1% din PIB), apropiate de cele din ianuarie 2014, de 674 milioane lei.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat recent că a fost modificată programarea bugetară pentru ca maximul de cheltuieli publice să fie realizate în trimestrele II şi III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel că deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programării bugetare, cheltuielile publice ar urma să fie mai mici în trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric.

Guvernul s-a angajat pentru acest an să se încadreze într-un deficit de 1,83% din PIB.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.