STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Buget & Finantare Deficit, Politica Energetica, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Bugetele ministerelor Muncii, Energiei si Economiei au primit aviz favorabil in comisiile parlamentare

parlamentBugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) si cel al asigurarilor sociale de stat au primit avize favorabile, in forma propusa de Executiv, din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Totodata, si bugetul Ministerului Energiei si cel al Economiei a primit aviz favorabil.

Proiectul bugetului MMFPSPV pe 2016 a fost votat in unanimitate, niciunul dintre cele sapte amendamente, majoritatea propuse de PSD, nefiind aprobate. Totodata, si bugetul asigurarilor sociale de stat a fost votat in forma propusa de Guvern.

Dupa prezentarea bugetului Ministerului Muncii, ministrului Ana Costea i s-a cerut sa ia in calcul ca, macar in anul 2016, personalul medical care si-a desfasurat activitatea intr-un ritm sustinut pentru victimele din clubul Colectiv sa fie remunerate corespunzator pentru orele suplimentare lucrate.

Cat priveste bugetul Ministerului Energiei, acesta a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 24 de voturi „pentru” si doar unul „impotriva”.

Cu aceasta ocazie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, le-a transmis parlamentarilor din comisii ca vrea sa inceapa „cat mai repede posibil” dezbaterea publica pe tema strategiei eneregtice.

„Este absolut necesar sa avem o strategie energetica, un document cu o viziune clara pe termen mediu si lung si trebuie sa avem un document care sa ne permita, in primul rand sa intelegem care sunt obiectivele si al doilea rand sa ne permita sa evaluam politicile publice in raport cu obiectivele pe care ni le-am asumat. Acesta este rolul unei strategii energetice si intentia mea este sa incepem lucrul si dezbaterile publice pe acest document cat mai repede posibil”, a spus Grigorescu.

Autoritatile incearca de aproape doi ani sa elaboreze o noua strategie energetica, cea actuala fiind depasita.

Parlamentarii au dat aviz favorabil si bugetului Ministerului Economiei. Ministrul Costin Borc a prezentat bugetul, afirmand despre una dintre cele mai mari companii din portofoliul Economiei, Oltchim Ramnicu Valcea, ca inregistreaza rezultate operationale pozitive, astfel ca nu se afla intr-o situatie catastrofala.

„Oltchim face parte din preocuparile mele principale. Problemele Oltchim sunt complexe si se afla si in atenţia Comisiei Europene. Dorinta noastra ferma este ca, impreuna cu administratorii, sa gasim acele solutii care sa duca la iesirea din situatia actuala”, a spus Borc.

Oltchim a inregistrat in primele noua luni ale anului o pierdere din activitatea curenta de 15,76 milioane de lei (3,55 milioane de euro), de zece ori mai mica fata de cea de 159,2 milioane de lei din perioada similara a anului trecut, in contextul cresterii cifrei de afaceri cu 31%. Compania se afla in insolventa din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru minimum 307 milioane de euro.

Conducerea Parlamentului a decis ca dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2016 sa inceapa vineri dimineata, in comisiile de specialitate, urmand ca acestea sa lucreze si in weekend, si a programat votul final in plenul reunit al celor doua Camere pentru miercuri, 16 decembrie 2015.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.