STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Brexit poate costa Scoția 80.000 de locuri de muncă și câte 2.000 de lire pentru fiecare locuitor

scotia-300x168Economia Scoției ar putea suferi un șoc major în urma Brexit, putând pierde 80.000 de locuri de muncă și câte 2.000 de lire pe an pentru fiecare cetățean; în total, opt miliarde de lire într-un deceniu, avertizează raportul Fraser of Allander Institute (FAI), potrivit The Guardian, informează Mediafax.

Perspectivele guvernului britanic de a negocia termeni duri ai ieșirii din Uniunea Europeană (UE), bazându-și comerțul pe tarifele și înțelegerile bilaterale ale Organizației Mondiale a Comerțului, ar fi crescut pe fondul discursurilor de la conferința conservatorilor, din Birmingham, de săptămâna aceasta.

În timp ce unii miniștrii discută despre reducerea forței de muncă externe, Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a sugerat că un Brexit dificil ar însemna prioritizarea controalelor imigranților și oprirea jurisdicției Curții Europene de Justiție. Aceste decizii ar putea însemna excluderea din piața unică, care necesită libertate de mișcare și reguli de afaceri standard. May susține, însă, că insistă să ofere companiilor britanice libertate comercială și posibilitatea de a opera pe piața unică.

Cel mai optimist scenariu al studiului FAI implică o pierdere de cinci miliarde de lire în zece ani pentru Scoția, dacă Marea Britanie adoptă stilul norvegian al accesului pe piața europeană. Institutul, care aparține de Universitatea din Strathclyde, susține că aproape 30.000 de scoțieni și-ar putea pierde locul de muncă, în timp ce salariile celor care muncesc ar putea scădea cu 3-4% pe an, adică 800-1200 de lire.

Industriile care se bazează pe comerțul cu Marea Britanie, precum transporturile sau serviciile, vor fi cele mai afectate, peste 25.000 de locuri de muncă putându-se pierde în aceste domenii, avertizează comisia de experți. Companiile cu o piață globală mai mare nu vor fi la fel de afectate. Industria scoțiană de whisky, care generează cinci miliarde de lire din exporturi, dar susține puține locuri de muncă, ar putea să își mărească vânzările pe piețele din afara Uniuni, pe fondul unei lire scăzute.

Economia Marii Britanii va fi și mai puternic lovită de Brexit, deoarece o mare parte a exporturilor ajunge în UE, cea ce implică pierderea mai multor locuri de muncă și scăderea PIB-ului, susține profesorul Graeme Roy, directorul comisiei de experți.

Regatul Unit rămâne cea mai mare piață pentru Scoția, comerțul cu UE valorând 11,5 miliarde de lire față de cele 48,5 miliarde care vin de la restul Regatului Unit. Astfel, o criză la granița de sud ar pune mai multă presiune pe afacerilor scoțiene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.