STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL, P.I.B. & STATISTICI

Brazilienii cer demisia presedintelui Dilma Rousseff

dilma-rousseffNivelul ridicat al coruptiei, calitatea proasta a serviciilor si scaderea nivelului de trai au scos in strada, zilele trecute, peste trei milioane de brazilieni. Revoltele au cuprins Brazilia, pe fondul scaderii cresterii economice si a inflatiei ridicate, potrivit presei internationale.

Cele peste trei milioane de persoane care au protestat in strada au cerut demisia presedintelui Dilma Rousseff, a carei imagine s-a deteriorat semnificativ in perioada recesiunii economice severe in care a intrat tara. In plus, aceasta a fost asociata cu cel mai mare scandal de coruptie din istoria tarii, scandalul Petrobras. Multi policitieni sunt suspectati ca ar fi primit beneficii financiare intr-un scandal de coruptie legat de contracte de constructie privind gigantul petrolier Petrobras. Principalii acuzati sunt membrii Partidului Muncitorilor.

Rousseff este considerata unul dintre principalii vinovati pentru intrarea Braziliei in cea mai adanca recesiune economica din ultimul secol, fiind chiar in pericol de suspendare din functie de catre Parlamentul tarii.

Demonstratii de strada au avut loc in toate cele 26 de state ale tarii si in Districtul Federal. Doar in orasul Sao Paulo, numarul protestatarilor s-a ridicat la peste 1 milion. Acestia au cerut legislativului sa accelereze procesul de suspendare din functie a presedintelui brazilian. Rousseff nici nu se gandeste sa demisioneze pentru ca, spune ea, nu exista motive legale intemeiate pentru suspendarea din functie.

Si in privinta fostului sef de stat, Luis Ignacio Lula da Silva (presedinte al Braziliei intre 2003 si 2010), exista suspiciuni de spalare de bani si dare de mita. Politia federala a descins, recent, la resedinta sa si chiar a fost retinut pentru trei ore, in cadrul unei anchete de coruptie.

Oricum, investigatia, cunoscuta sub denumirea de Operatiunea Lava Jato, vizeaza peste 200 de persoane, printre care actuali si fosti politicieni sau oameni de afaceri cunoscuti. Acestia ar fi participat la o schema de spalare de bani de proportii uriase, prin intermediul gigantului petrolier de stat Petrobras, care este totodata si cea mai indatorata companie din lume. Anchetatorii estimeaza ca statul brazilian ar fi fost prejudiciat cu peste 3,5 miliarde de dolari.

Desi era considerata o economie emergenta cu cresteri anuale de peste 4%, scaderea de anul trecut, de 4%, si prognozele privind o scadere de inca 3% in 2016, marcheaza cea mai grava recesiune economica a tarii din ultimul secol. Totodata, rata inflatiei a crescut, iar tara se confrunta cu o crestere accentuata a preturilor.

Demonstrantii au scandat pentru condamnarea la inchisoare a lui Rosseff, care se afla la al doilea mandat, si a fostului presedinte brazilian, Lula.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.