STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, Human Resources, Recrutare & Head-Hunting

Braşov: Industria IT, în cădere din cauza lipsei resursei umane și a infrastructurii

Companiile Apple şi Amazon au vrut să îşi deschidă birouri în Braşov, dar nu au găsit infrastructură şi resursă de muncă specializată, oraşul începând să piardă teren în domeniul IT, după ce a ajuns la o cifră de afaceri de peste 630 de milioane lei în acest sector, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ultimii patru ani, industria IT din Braşov a crescut cu 130 de firme, ajungând la 550 de companii cu o cifră totală de afaceri de 630 de milioane lei, un profit de 75 de milioane lei și aproximativ 5.000 de angajaţi, conform datelor deținute de Clusterul pentru Inovare și Tehnologie ALT Brașov.

Președintele Clusterului ALT, Ionuț Țața, a declarat corespondentului MEDIAFAX că dacă Bucureştiul polarizează peste 50% din industrie din punct de vedere al numărului de angajaţi şi al numărului de firme, Clujul aproximativ 10% după aceleaşi criterii, iar Timişoara aproximativ 5%, Brașovul şi Iaşiul şi-au împărţit în mod constant poziţia a patra în ultimii ani, după cum a declarat.

„Dinamica de creştere a industriei pare a fi în aceste oraşe mai mare decât în Braşov, preponderent datorită creşterii mai rapide a capitalului uman specializat disponibil în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Astfel, fără intervenţii pentru a debloca această frână, ponderea Brașovului în industria naţională de IT poate scădea sub 3%, industria locală ajungând pe poziţia a cincea, sau dacă Craiova va continua şi ea să crească, va cădea chiar pe şase”, a explicat Țața.

Se pare că în calea continuării dezvoltării acestei industrii stă de fapt lipsa resursei umane bine pregătite. Florin Rebic, directorul general al companiei care administrează Coresi Business Park, cel mai modern și căutat ansamblu de birouri din Brașov de către angajatorii din domeniul IT, a declarat pentriu corespondentul MEDIAFAX că în ultimii ani nu a reușit să atragă clienți mari din afara Brașovului, ci doar relocări, de genul iQuest sau Tata Technologies.

„Sunt clienți care vin din afară, dar renunță atunci când văd că nu ar avea de unde să angajeze 2 – 3.000 de oameni”, explică Rebic.

De exemplu, Amazon a luat în discuții și Brașovul pentru a înființa un centru de servicii de 1.500 – 2.000 de oameni, dar cum nu a găsit personal s-a dus la Iași și a închiriat deodată un spațiu de 12.000 de metri pătrați.

„Sunt două lucruri care trag în jos Brașovul în acest moment. Unul este infrastructura, pentru că sunt firme care trebuie să bifeze că au un aeroport, iar dacă nu avem aeroport nu vin. Infrastructura – fie că e vorba de aeroport, fie că e vorba de autostradă – a avut un mare rol în faptul că anumiți investitori nu au venit în Brașov – a fost cazul Apple, dar și alți clienți importanți. O a doua ar fi scăderea calității Universității Transilvania. Feed-back-ul pe care îl avem de la toți angajatorii este că universitatea este în cădere – a devenit una regională, nu mai este națională. Toți spun același lucru, Brașovul nu mai este ce era. Înainte Brașovul atrăgea oameni din toată țara. Acum mai atrage doar din județele limitrofe, în timp ce elevii foarte buni nu prea rămân în Brașov – majoritatea merg dincolo, în București sau în Cluj-Napoca. Acesta e feed-back-ul nostru de la angajatori sau e la firmele de resurse umane”, a completat Rebic.

Criza de personal va determina angajatorii din industria IT să crească şi valoarea salariilor, în conformitate cu un studiu realizat de de furnizorul de servicii de consultanţă în resurse umane AIMS International România. În acest moment, salariul mediu lunar la firmele de software development din vestul ţării este de 6.689 de lei brut, dublu faţă de salariul mediu pe economie.

„Deşi creşterile salariale s-au plafonat la nivelul anilor trecuţi, companiile participante la studiu estimează că vor creşte anul acesta valoarea salariilor cu o cifră medie de 8,43%“, a precizat Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS International România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.