STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Human Resources, Leadership

Bogdan Olteanu: Dezvoltarea profesionala va trebui sa se axeze pe capacitatea personala de a face ceea ce calculatorul nu poate

bogdan olteanuElementul fundamental al dezvoltarii profesionale va trebui sa fie capacitatea personala a fiecaruia de a lua decizii, de a se adapta, de a face ceea ce calculatorul nu poate face. Din pacate sistemul educational nu este pregatit sa faca fata acestor provocari, potrivit lui Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

„Daca ne uitam ce se gandeste in economiile performante si ce se face acolo, vedem ca vom trai profesional intr-o lume a automatelor, nu a automatelor de gandire, ci a celor de actiune, a dronelor si a calculatoarelor. Perioada de munca a unei cariere se va lungi, asa incat cam toti trebuie sa ne gandim in ce masura si ce ar trebui sa facem pentru a fi utili, performanti si necesari peste zece ani. Potrivit studiilor care urmaresc aceste evolutii, elementul fundamental este capacitatea personala de a lua decizii, capacitatea de a te adapta, capacitatea de a face ceea ce automatul nu face”, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, in cadrul conferintei dedicata dezvoltarii profesionale pe termen lung, „Cracking the Leadership Code 2030 – How to lead your organization today and in the future”, organizata de Hay Group.

In opinia sa, cel putin in Romania, sistemul educational nu este pregatit sa faca fata acestor provocari. „Am sperante mult mai mari si ar trebui sa avem mai mari asteptari de la calificarea profesionala ulterioara finalizarii educatiei formale si aici rolul conducatorilor de resurse umane este esential. Capacitatea lor de a ne invata sa devenim mai adaptabili la provocarile profesionale ale urmatoarelor decenii este esentiala”, a adugat viceguvernatorul BNR.

Bogdan Olteanu este de parere, totodata, ca discutiile despre leadership nu mai trebuie sa vizeze doar conducerile marilor institutii, ci ar trebui sa ajunga in structurile de functionare ale unei entitati, pentru a dezvolta leadership-ul la acel nivel. Acesta sustine ca BNR este prima institutie publica din Romania care si-a reasezat complet politica de resurse umane, punand-o pe baze de evaluare individuala, de performanta si nu pe baza de structuri.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.