STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Constructii & Imobiliare

Bogdan Babici, Tecon : Unde pot fi santierele viitorului?

ConstructivDespre ce proiecte lipsesc, despre proiecte punctuale prezente si contributia lor la buna functionare a orasului sau despre cum proiectele aduc zone de conflict, am aflat de la arhitectul Bogdan Babici, fondator al Tecon, care a acordat un interviu site-ului Constructiv.ro.

Inainte de toate, proiecte pot fi multe dar… de unde bani?

Capitalul autohton sau marea parte a celor care-l detin au realizat foarte clar ca este mult mai eficient sa-l stochezi intr-o infrastructura construita decât in banca. Marile companii de constructii, care au inregistrat venituri substantiale in alta perioada, nu mai pot sa-si tina banii in banci la dobanzi de 1-2%, blocandu-si inclusiv activitatea si atunci au inceput sa-si gaseasca de lucru.

Cum e planul de urbanism?

La ora actuala, Bucurestiul implementeaza in proiectele lui de circulatie un studiu facut de japonezi prin anii ’90. De atunci s-a inmultit considerabil numarul de automobile in oras, respectivele studii ar trebui actualizate.

Sunt la moda pasajele

Daca iei Bucurestiul prin toate pasajele astea, sub 45 de minute nu scapi. Acum exista discutii in contradictoriu privind pasajul de la Charles de Gaulle. Si acolo se fac cozi foarte mari, trebuie vazut insa daca e oportun sau nu.

Ce alte zone ar mai merita dezvoltate?

Primul aspect de la care trebuie sa pleci este reteaua de metrou. In zona IMGB s-ar putea duce niste structuri pentru ca oamenii de acolo sa nu mai migreze constant spre Bucuresti. Mall, infrastructura sportiva, teatru, cinematograf, care pot fi aduse in parteneriat, nu neaparat doar de stat. Salile de cinema ale autoritatilor publice sunt slab dezvoltate iar cele private, chiar daca au costuri mari, functioneaza extraordinar.

Ati lucrat in America. Cu ce idei ati venit de acolo?

Printre multe altele, am invatat din America ca birourile de proiectare trebuie sa fie putin in avangarda identificarii problemelor. Astfel, daca autoritatile n-au metode de identificare, poate proiectantii trebuie sa le identifice si astfel sa-si gaseasca singuri de lucru.

 

Citeste interviul integral pe Constructiv.ro

Constructiv

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.