STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica Monetara & Inflatia, Banci & BNR

BNR a majorat prognoza de inflatie la 3,5% pentru 2014

Mugur IsarescuBanca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat prognoza de inflatie la 3,5% pentru sfarsitul lui 2014, cu 0,5% peste estimarea din noiembrie 2013, dupa cum a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in prezentarea Raportului asupra inflatiei.

BNR prognozeaza, totodata, o inflatie de 3,2%, pentru finalul lui 2015. Isarescu a adaugat  ca Banca Centrala a trecut la o tinta stationara de inflatie, de 2,5% +/—un punct procentual, anual.

Cat priveste evolutia leului in raport cu celelalte valute, moneda nationala s-a aflat intr-o zona de echilibru, mai exact intr-un interval de 5%, a precizat guvernatorul BNR. „In mare masura, evolutia leului s-a plimbat intr-un interval de 5%, intr-o zona de echilibru, miscari care nu pun probleme Bancii Centrale. Nici in cazul celorlalte trei valute comparabile cu noi – forintul, zlotul si coroana ceha -, miscarile nu au fost foarte mari si s-au incadrat intre 7-8%. Aceste miacari sunt total explicabile. Mai devreme sau mai tarziu vom intra in sistemul european al cursurilor de schimb. Exista o exceptie a leului in raport cu coroana ceha, cu o depreciere de aproape 6%”, declara Isarescu.

In cazul primei de risc, „observam o evolutie favorabila, permanent sub prima de risc a Ungariei, de exemplu, dar si variatii mult diminuate fata de perioada precedenta. Romania s-a putut imprumuta la dobanzi in descrestere de pe pietele internationale. Pe de alta parte, piata muncii nu a generat actiuni inflationiste in T4”, a mai spus guvernatorul BNR.

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.