STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

BNR a obtinut un profit dublu, in 2014, fata de Banca Transilvania

BNR1Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incheiat 2014 cu un profit de peste 250 milioane de euro, cu toate ca tinta sa este controlul inflatiei, si nu profitul. Astfel, BNR a obtinut un profit dublu fata de cea mai profitabila banca din Romania, Banca Transilvania (BT).

Si aceasta in contextul in care intregul sistem bancar a incheiat 2014 pe minus, cu pierderi de circa un miliard de euro, potrivit datelor preliminare ale bancilor comerciale. BT a inregistrat un profit, anul trecut, de circa 100 milioane de euro, in timp ce BNR a obtinut un profit de 1,1 miliarde de lei, echivalentul a circa 252,1 milioane de euro, la un curs mediu de 4,4446 lei/euro, potrivit raportului anual publicat recent.

Banca Centrala a avut, anul trecut, un profit operational de 1,2 miliarde de lei, fata de o pierdere operationala de 224,1 milioane de lei, in 2013.

„O contributie semnificativa la rezultatul operational obtinut a revenit activitatii de administrare a activelor si pasivelor in valuta, care a generat un castig de 1,8 miliarde de lei comparativ cu 330,9 milioane lei, in 2013”, se arata in raportul pe 2014.

Mai exact, anul trecut, veniturile nete obtinute de BNR din administrarea activelor si pasivelor in valuta au fost de 1,8 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile nete cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara au insumat 135,2 milioane de lei.

Profitul va fi directionat catre acoperirea pierderii din 2013, de 756,2 milioane de lei. La bugetul de stat a fost virata suma de 292,5 milioane de lei, reprezentand cota de 80% din veniturile nete ale bancii, in timp ce un procent de 60%, respectiv 43 de milioane de lei, a fost repartizat pentru majorarea rezervelor statutare. Suma ramasa, de 28,7 milioane de lei, a fost repartizata pentru sursele proprii de finantare a investitiilor, pentru fondul de participare a salariatilor la profit, respectiv pentru rezervele la dispozitia Consiliului de Administratie.

Obiectivul fundamental al BNR este implementarea unei politici monetare adecvate realizarii obiectivului de asigurare si menţinere a stabilitatii preturilor, adica tintirea inflatiei, „fara a urmari performante de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului”, se mai arata in raport.

La sfarsitul lui 2014, rezervele internationale ale Romaniei au totalizat 35,5 miliarde de euro, cu 71 milioane de euro mai mult fata de cat erau la 31 decembrie 2013.

Aurul monetar si-a majorat valoarea cu 380 milioane de euro, in corelatie cu evolutia pretului aurului exprimat in euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.