STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, M&A & VentureCapital & Private Equity

Blocarea strategică a fuziunii Qualcomm-Broadcom: de ce companiile și țările se luptă pentru întâietate în 5G

SAN FRANCISCO – Fiind în fruntea unei noi tehnologii oferă adesea un avantaj strategic. Asta explică de ce există acum o campanie „de casare” din partea companiilor și țărilor pe fondul următorului val de tehnologii wireless cunoscut sub numele de 5G, scrie The New York Times.

5G este o prescurtare pentru tehnologia wireless de generația a cincea și care, în mod esențial, aduce oamenilor viteze ultra-rapide. Prin trimiterea de miliarde de biți de date pe secundă, de la vârfurile de sute de milioane de astăzi, 5G ar putea reduce timpul pentru a descărca un film în câteva secunde. Alte caracteristici 5G ar permite mașinilor autonome și echipamentelor industriale să schimbe în mod fiabil impulsuri scurte de date la viteză „orbitoare”.

Companii de tehnologie cum sunt Qualcomm, Intel și China Huawei au lucrat la dezvoltarea tehnologiei și standardelor 5G. Dar, chiar și cu 5G încă în fază incipientă, guvernul Statelor Unite a subliniat importanța sa printr-o mișcare fără precedent pentru a interveni în oferta Broadcom de 117 miliarde dolari pentru Qualcomm.

Într-o scrisoare recentă, Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite a declarat că va investiga acordul propus, parțial pentru că era îngrijorat că dacă Broadcom a cumpărat Qualcomm, aceasta ar slăbi Qualcomm și „va lăsa o deschidere pentru China să-și extindă influența asupra procesului de stabilire a standardelor 5G. ”

Broadcom, care are sediul în Singapore, dar intenționează să se mute în Statele Unite, a respins rapid ideea că ar susține mai puțin agresiv dezvoltarea 5G. „Nu există nicio îndoială că o combinație americană Broadcom-Qualcomm va oferi mult mai multe resurse pentru investiții și dezvoltare în acest scop”, a declarat un purtător de cuvânt al Broadcom.

Companiile au încă loc pentru a influența tehnologia 5G deoarece nu a fost încă lansată. Deocamdată, un grup numit 3GPP – cu personal format din ingineri din multe companii – a definit caietul de sarcini, astfel încât dispozitivele care operează cu 5G să poată „vorbi” unul cu celălalt. Grupul a livrat primul său set major de standarde în luna decembrie 2017.

Mike Thelander, analist la Signals Research Group, a prezis că operatorii americani vor avea câteva servicii de 5G operând la sfârșitul anului 2018, dar smartphone-urile care utilizează tehnologia nu vor fi gata decât în 2019.

Qualcomm este de mult timp unul dintre cei mai activi colaboratori ai tehnologiei celulare, jucând un rol deosebit de influent în tehnologia 3G, precum și în rețelele actuale 4G.

Cu toate acestea, efortul de a dezvolta standardele 5G a adus mulți jucători noi în prim plan, inclusiv Huawei, un relativ nou venit în domeniu. Huawei, care produce echipamente ca stații de bază celulare și alte echipamente-cheie pentru a opera rețele de 5G, a fost în mare parte ignorat de Statele Unite din motive de securitate națională.

Dar vânzările companiei chineze au crescut în altă parte, cum ar fi Europa, iar Huawei a preluat un rol principal în prezentarea tehnologiei pentru includerea în standardele tehnice 5G.

Litera Cfius a estimat că Huawei deține 10% din brevetele esențiale pentru rețelele 5G. Un purtător de cuvânt al companiei Huawei a declarat că aceasta a lucrat la 5G din 2009, după ce a cheltuit deja 600 milioane de dolari pentru cercetare conexă și intenționează să cheltuie 800 milioane de euro în plus doar în 2018.

Mulți operatori americani cumpără de asemenea echipament celular de la Ericsson din Suedia, care a ajutat mult timp la stabilirea standardelor celulare și estimează că a lucrat la 5G timp de un deceniu. Erik Ekudden, directorul tehnic al companiei, a declarat că contribuțiile sale tehnice le-au depășit cele ale oricărei alte companii.

Printre cei mai importanți contribuabili se numără Samsung Electronics din Coreea de Sud, Nokia din Finlanda și mai multe companii din Japonia. Intel, care a fost hotărâtă să reducă dominanța pe piață a Qualcomm în ceea ce ce privește cipurile wireless, și-a intensificat semnificativ eforturile de a influența standardele 5G.

Funcționarii numiți de președintele Trump au subliniat barierele de reglementare care au menținut Statele Unite în spatele unor țări precum China, care are un plan național pentru rețelele de 5G utilizând tehnologia Huawei și a altor companii chineze precum ZTE.

Luna trecuta, Brendan Carr, membru republican al Comisiei Federale de Comunicații, a anunțat un plan de reglementare care ar permite transportatorilor wireless să evite evaluările de mediu pentru construirea infrastructurii wireless 5G.

„Restul lumii este foarte conștientă de faptul că noi suntem lideri în 4G și se întreabă dacă vom avea hotărârea de a lua pașii de dereglementare necesari pentru a extinde leadership-ul și în 5G”, a spus dl Carr.

Ajit Pai, președintele comisiei, a declarat recent, într-un discurs adresat directorilor și autorităților de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, că agenția era pregătită să furnizeze mai mult spectru pentru aceste rețele. Undele radio vor fi aprobate de Congres înainte ca firmele să le poată folosi.

În cadrul Mobile World Congress Barcelona 2018, care este unul dintre cele mai mari târguri wireless, companiile au oferit rapid dovada faptului că sunt lideri în 5G. Huawei, de exemplu, a prezentat prima stație de bază celulară care respectă noile specificații 3GPP, a declarat Will Townsend, analist la Moor Insights and Strategy, o firmă de cercetare.

Cu toate acestea, alții de la evenimentul care a avut loc la Barcelona, Spania, au declarat că este dificil să se depășească prezența Qualcomm. Compania din San Diego, care obține multe dintre profiturile sale din brevete de licențiere și nu din vânzarea de cipuri, a enumerat un șir de tehnologii pe care le-a format pentru 5G, cu descrieri obscure precum „Massive Mimo”, „cadru flexibil bazat pe sloturi” și „interfață scalabilă OFDM bazată pe aer. ”

„Dacă ați trecut pe la cabina Qualcomm la Mobile World Congress in februarie 2018, este un lucru uimitor, în ceea ce privește amploarea tehnologiei pe care o arată și calitatea oamenilor care fac parte din personal”, a declarat Robert DiFazio, vicepreședinte al aripii de cercetare din InterDigital, o altă companie care contribuie la standardele celulare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.